“Jóvanazúgy” - Kreatív megoldások minden problémára!

Észrevetted már, hogy milyen praktikus népség vagyunk? Vegyük sorra, mennyi mindenre találunk alternatív megoldást a megfelelő eszközök nélkül is!

Forrás: 123RF/RossandHelen photographers/Rossandhelen

A mosógépszerelés nálam egy jól irányzott ütéssel történik. Ha a megfelelő pontra a megfelelő szögből érkezik a csapás, hamarosan újra szépen muzsikál a masina.

Vannak azonban olyan helyzetek, amikor nem elég a nyers erő. Ilyenkor hívjuk segítségül (nem a szakembert és nem is a szerszámosládát) a fantáziánkat!

Íme néhány klasszikus kellék, a sürgős szervizeléshez:

KALAPÁCS

Fotó: DANIEL BECERRA on Unsplash

 

A kalapács főként járművek esetében használandó! Bicikli? Autó? Görkorcsolya? Bamm! A küllő máris egyenes, a csapágy között nincs több kavics, a kipufogó ugyan leesett, de legalább már nem zörög!  

Ha sikeres a művelet, apa büszke! (Ha véletlenül máshogy sült el a dolog, akkor el kell rejteni a szerszámot!)

SZIGSZALAG 

Forrás: Wikipedia

Ez egy kicsit retro megoldás, de még tisztán él bennem a kép, ahogy idősebb rokonaim a műanyag széket, szemüvegtokot, de még a letört ágat is ezzel a ragacsos csoda pántlikával gyógyították össze. És? Működött? Akkor meg?!

SZÖG

Forrás: Bernard Hermant on Unsplash

Bármi, ami fából, vagy fához hasonló anyagból készült (polc, zongora, ablakkeret) rendbehozható szöggel! Helyettesíthet továbbá: akasztót, ajtótámaszt, karnist.

ÖNGYÚJTÓ

Középiskolás voltam, amikor az első laptopom tönkrement. Egy kedves ismerősöm ajánlott valakit, aki majd jó áron megcsinálja.

 

A Csibe nevű, idős férfi egy pincében dolgozott és amikor átnyújtottam neki a gépet, még nem tudtam, hogy a csavarhúzós piszkálódás után hamarosan az öngyújtó is előkerül.  

A laptopot gondolatban már eltemettem és számolgattam, hogy nagyjából mikor (soha) lesz új gépem. Ott hevert kibelezve és csak reméltem, hogy a "memóriáját" nem érte jelentős károsodás.

Az öngyújtózás után a lapocskák és a drótok visszakerültek a helyükre. Ez megnyugtató látvány volt, noha tudtam, hogy semmi jóra nem számíthatok.

Úgy tűnik, valamilyen oknál fogva működnek ezek a praktikák, de a fizika törvényei erre nem mindig szolgálnak magyarázattal. A lényeg, hogy minden probléma orvosolható, ha a megoldásra törekszünk!