Márton napi libaságok, így készül az ínyenc libamájpástétom
A mondás úgy tartja, hogy „Aki Márton napján libát nem eszik, az egész évben éhezik!" Ezt te sem akarhatod, ezért hoztam egy könnyen elkészíthető, de annál ínycsiklandóbb libamájpástétom receptet. Vigyázz, mert annyira finom, hogy lehetetlen abbahagyni!
Szent Márton ünnepnapjához, november 11-hez számos népszokás tartozik. Egyrészt az év vége és advent közeledtéhez, a mezőgazdasági munkák befejezéséhez, másrészt ahhoz a legendához, mely szerint Szent Márton egy libaólban próbált elrejtőzni, amikor püspökké akarták megválasztani, de a ludak a hangos gágogásukkal elárulták.

A római időkben ezen a napon libalakomát tartottak az új termésből és az újborból. Ezt a hagyományt azóta is őrizzük, rendszerint ilyenkor sült ludat, libát, kacsát párolt lilakáposztával és libából készült különleges finomságokat fogyasztunk. Bár a libamáj nem olcsó mulatság (egy kiló kb. 10.000 Ft), cserébe viszont nagyon finom és az általam készült libamájpástétomhoz kis mennyiség is elég belőle.
Ínyenc libamájpástétom 4 személyre
Hozzávalók:
- fél kiló libamáj (50 dkg)
- két evőkanál libazsír
- egy fej vöröshagyma
- egy gerezd fokhagyma
- egy deciliter rozé bor vagy pezsgő
- só, bors ízlés szerint
A libamájat apró darabokra vágjuk.Forrás: Gáll Franciska
Így készítsd el:
- A libamájat tisztítsd meg és távolítsd el az ereket és a hártyákat egy éles késsel, majd vágd fel apró darabokra! Hevíts egy serpenyőben libazsírt, majd dobd rá az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát! Ha már kicsit pirul, tedd rá a darabokra szeletelt libamájat, öntsd hozzá a fél deci rozébort és kb 20 percig kis lángon, fedő alatt párold puhára! Várd meg, amíg kicsit kihűl, majd egy botmixerrel vagy turmixgéppel pépesítsd össze! Az elkészült krémet kanalazd egy kis tégelybe és tedd a hűtőbe, amíg megdermed! Kenyérre vagy kalácsra kenve, sajttal és zöldségekkel tálald!
Jó étvágyat!
