Így öltözz fel home office-ban!

Te is pizsamában jelentkezel be az online meetingre? Na és azt tudtad, hogy egy vizsga vagy állásinterjú múlhat a megjelenéseden? Figyelj, most bemutatom a helyes munkahelyi öltözködési etikettet és bebizonyítom, hogy a nemcsak a testednek, hanem a lelkednek is jót tesz, ha felveszel egy stílusos és divatos szettet. 

A koronavírus járvány óta egyre több munkahely vezette be a home office-t, ami azt jelenti, hogy otthonról végezheted el a munkádat, és online videóhívás keretében tartjátok a kapcsolatot a munkatársaiddal. Az iskolákban is bevezették a távoktatást, így a diákoknak otthon kellett elsajátítani a tananyagot. Több kutatás is bebizonyította, hogy az elmúlt másfél évben a távmunkának bizony voltak jótékony és káros hatásai is. Bár a munkavállalók és a diákok így kiegyensúlyozottabbak, hatékonyabbak és kevésbé stresszesek, hajlamosak elhanyagolni külsejüket, mondván, hogy otthon úgyse látja őket senki.

A home office női szemmel – Ezért jó otthonról dolgozniForrás: Shutterstock

Számtalan vicces kép és videó jelent meg az interneten, amin az online meetingeken derékig mindenki kicsípte magát, alul viszont csak pizsama, melegítő vagy rövidnadrágot viseltek. Valljuk be őszintén, elég mókás és egyáltalán nem divatos egy elegáns zakó és mackónadrág kombó.

A kutatások és a tapasztalatok azt bizonyították, hogy a felemás öltözködés kihatott a diákok és munkavállalók teljesítményére és koncentráció képességükre is. Kevésbé voltak aktívak, arról nem is beszélve, hogy sokan kínos szituációkba keveredtek, mikor a főnök vagy a tanár megkérte őket, hogy hozzanak oda egy fontos iratot, így a kamerától felállni kényszerültek és az összes munka- és csoporttárs egyszerre tört ki hangos nevetésben az öltözékek láttán. Előfordult, hogy az állásinterjúkat vagy a vizsgákat is online bonyolították, és ha itt is az igénytelenség jelei mutatkoztak, akkor a jelentkező nem kapta meg az állást, és a diáknak is vizsgát kellett ismételnie.

Home officeForrás: --


Ez a fajta viselet a hiteltelenség, megbízhatatlanság és a tiszteletlenség érzetét kelti, nem vesznek komolyan és úgy érezhetik, hogy rejtegetni próbálsz valamit a meeting többi résztvevője elől. Ezzel saját magadat is becsapod, és ez kihathat a teljesítményedre. Nem arról van szó, hogy tetőtől-talpig kicsípve, a legelegánsabb kosztümödben, öltönyben és nyakkendőben feszíts a videókonferenciákon, de olyan viseletben dolgozz, mint amiben általában is munkába vagy suliba indulnál, és vedd rá magadat, hogy a pizsamát vagy a melegítőt lecseréld. Ezzel jelzed a testednek, hogy „munkaüzemmódba" kapcsolhat.

Válassz egy laza pólót, inget vagy blúzt zakóval, farmernadrággal, cipővel. Ne felejtsd el a natúr sminket és néhány ékszert sem. A kamerában így te is magabiztosabbnak és csinosnak fogod érezni magadat. Ugyanilyen fontos, ha vége a munkaidődnek, öltözz is vissza egy laza, kényelmes és otthoni szettbe, ezzel jelezve, hogy elvégezted az aznapi feladatokat, és kezdődhet a jól megérdemelt pihenés.

Összefoglalva, miért is fontos, hogy igényesen öltözz a home office alatt is:

  • Fokozza a teljesítményedet és segít a hatékonyabb munkavégzésben
  • Pozitív képet festesz magadról a többiek előtt is
  • Elkerülheted a szégyenérzetet és hogy kinevessenek
  • Egy új vagy divatos darab jót tesz a lelkednek és a testednek is
  • Magabiztosnak, igényesnek, csinosnak érezheted magad

Kattints a videóra, és megmutatom, hogy pár perc alatt a pizsamából milyen divatos szettekbe tudsz átöltözni egy online meetingre!