Alkoss fénnyel: 5+1 tipp otthonod kreatív megvilágításához

Nem kell fénytervezőnek lenned ahhoz, hogy lenyűgöző hangulatot teremts otthon. Mindössze annyit kell tenned, hogy kiválasztod a megfelelő lámpatesteket és bevetsz néhány egyszerű trükköt. A Bonami szakértői most megosztják veled jól bevált praktikáikat.

Forrás: Bonami

1. A tökéletes árnyék

Az árnyékolás egy apró dekorációs segítség, mely befolyásolhatja a beengedett fény mennyiségét. Ennek köszönhetően lenyűgöző hatást érhetsz el. Míg a szövet vagy a papír lámpatest halvány világítást hoz létre, a fém segít kihangsúlyozni a mennyezetet vagy a gerendákat. 

TIPP: Bár a csillárok első ránézésre monumentálisnak tűnhetnek, a minimalista árnyalatoknak köszönhetően játékos elemekké válnak, ami dinamizmust és elegáns megjelenést kölcsönöz bármely belső térnek.

 

Forrás: Bonami

2. A forma jelentősége

Míg szinte minden szövetminta jól néz ki árnyékban, vannak olyan formák, melyek nem alkalmasak kúpos árnyékhoz, azaz nem festenek a legjobban felülről, egyetlen lámpa által megvilágítva. Ha a lámpa vagy a csillár a fő fényforrás, akkor válassz olyan anyagú lámpatesteket, melyek átengedik a fényt – lehetőleg papírt vagy világos szövetet! Ha tökéletes hangulatot szeretnél, kombináld ezek különféle árnyalatait a belső tér színpalettájának megfelelően!

Forrás: Bonami

3. Ne becsüld alá a színeket!

Az élénk színek és a csillogó szerkezetek visszatükrözik a fényt, ezért az ilyen berendezések inkább a kisebb belső terekben ideálisak, ahol légiességet kölcsönöznek a szobának. A sötét és matt színek viszont elnyelik a fényt, így az ilyen helyiségekben szükséges az intenzívebb világítás.

Forrás: Bonami

4. Meleg vagy tompa fény?

A fény erőssége nagyban befolyásolja azt, hogy hogyan érzed magad egy szobában. A meleg, tompa fény megnyugtat és ellazít, ezért a hálószobába vagy a nappaliba kifejezetten jól jön akkor, amikor pihenni szeretnél. A fénycsövek és a LED-es izzók hideg fénye viszont képes motiválni, ami például egy asztali lámpa esetében igen értékes tulajdonság.

Meleg árnyék - meleg fehér
2 800 – 3 300 kelvin
Hűvösebb fehér tónus - fehér
5 000 – 6 000 kelvin
Napfény
5 000 - 7 000 kelvin
Forrás: Bonami

5. Növeld optikailag a belső teret!

Ha azt szeretnéd, hogy a szoba nagyobbnak tűnjön, használj falilámpákat! Elforgathatod őket úgy, hogy világosabbá tegyék a belső teret, így optikai tágítást érhetsz el. Népszerű trükk: irányítsd a fényt közvetlenül a mennyezetre!

+1. A hibák elrejtése

Ha el akarod vonni a figyelmet a szoba egyes részeiről, helyezd másra a hangsúlyt! Például világíts meg egy vitrint, egy könyvespolcot vagy egy érdekes festményt!