Pao, a brazilok gluténmentes sajtos csodája

Bevallom, csak körülbelül fél éve tudom, mi az a pao. Korábban még csak nem is hallottam róla, ám amióta megkóstoltam, odavagyok érte. Eddig kétszer sütöttem meg, mindkét alkalommal sikersztori volt. Na, ezt a mai sütésről nem mondhatom el, bár ízre most is szinte hibátlan lett.

Teljes és becsületes nevén: "pao de queijo", ami igazából sajtos kenyeret jelent, ha hinni lehet a néha nagyon vicces Google fordítónak. Én nem beszélek portugálul – énekelni tudok! –, így kénytelen vagyok hinni neki. 

Gyors, finom és rettenetesen hizlal, majd meglátod! :-)

Kevés összetevős étel, amivel a munka se sok, bár nekem ma még így is okozott némi gondot. 

Hozzávalók:

- 1 bögre tápiókakeményítő (nekem van egy mérőpoharam, amin van ilyen beosztás is)
- 1 db tojás
- 175 ml rizstej (lehet mandula-, vagy más növényi tej is, de akár tehéntejből is készítheted, ha nem vagy rá érzékeny, vagy allergiás)
- 90 ml kókuszolaj (vagy olívaolaj, esetleg más növényi olaj)
- 1 kávéskanál só
- 10 dkg parmezán sajt helyett részemről reszelt trappista, mert az volt itthon, meg olcsóbb is, de ha vega, vagy vegán vagy, mehet bele a Violife, vagy más növényi sajt is. Viszont a tojás helyettesítésére nincs ötletem, tehát vegán sehogy sem lesz.

Már az adagolásnál elrontottam, ugyanis a recept eredetileg dupla mennyiségről szól, de mivel így is  egymillió kalória és szénhidrát, gondoltam lefelezem – itt már a felezett hozzávalók szerepelnek –, ám a sót nem osztottam el kettővel, pedig a 2/2 nem igényel nagy matektudást. Szóval olyan sós lett, hogy miután megettem 1 darabot, küldtem is utána fél liter vizet. 

Meleg sütőbe kell tenni, sőt forróba, úgyhogy a sütőt melegítsd elő 220 fokra. Én alsó-felső sütést használtam.

Bármilyen tápiókakeményítő megteszi, az is, amelyikre az van írva, hogy liszt, mert a kettő ugyanaz. A háttérben a bazsalikom kókadozik, pedig eskü, hogy locsolom. :-)Forrás: P. Dimitra

 

Rizstej helyett más növényi tejet is használhatsz, vagy akár tehéntejet, ha szereted és ihatod.Forrás: P. Dimitra
Akármit is gondolsz most, a folyékony állagú kókuszolaj (is) így néz ki. Kicsit több, mint 90 ml, de a főzés nem egzakt tudomány, nemde? :-)Forrás: P. Dimitra

A kimért rizstejet, a sót és a folyékony kókuszolajat egy nyeles (vagy akármilyen) lábasban forrald össze! Amikor gyöngyözni kezd, húzd le a tűzről, majd folyamatos kevergetés közben add a folyadékhoz a tápiókakeményítőt!

Fakanállal keverd addig, amíg sűrű, nyúlós tészta nem lesz belőle! A tojást verd fel, ha akarod, és add a tésztához! Én sosem tartok be semmit, amit a recept mond, ha az nekem kényelmetlen, így a tojást nem vertem fel, csak simán a tésztához adtam, s alaposan összekevertem a fakanalammal. Mondják, hogy dagasztógéppel könnyebb, de úgy döntöttem, nem fogom a gépet mosogatni pár darab pogácsaszerűségért, úgyhogy maradtam az "egyszerű eszköz-picit több meló" verziónál. 

Ha a tojásokat is alaposan bedolgoztad, mehet bele a reszelt sajt.

Ezek után nincs más hátra, mint hogy vizes kézzel kis-közepes gombócokat formázz a tésztából, majd sütőpapírral bélelt tepsire tedd a kis puffancsaidat.

Na, én itt is beújítottam, gondolván, micsoda csoda csillagformájú bucikat készítek itt nektek, nemcsak finom lesz a pao, de szép is. Na, ebbe bele se kezdj! Egyrészt macera, másrészt nem különösebben szép, és kicsit sem hasonlít az eredetire. :-)

Tedd a sütőbe, a hőfokot csökkentsd 175 fokra – ne 150-re, mint én... –, és süsd kb. fél órán át! Sütőfüggő a sütési idő, ezért hagyatkozz a látványra: ha szép, enyhén barna színe van van, kívül kopogós, belül nyúlós, akkor készen van.  

"Csillagpao", héttérben az idei utolsó saját paradicsomok és cukkini.Forrás: P. Dimitra

Forrón is eheted, csak félő, hogy megég a szád kívül-belül (tapasztalat), ezért inkább várj vele egy kicsit, és amikor már langyos, edd meg! Ne az összeset, mert az összetevőkből nyilván lejött, hogy csak azok fogyaszthatják korlátlaul, akik hízókúrán vannak, az átlagember, meg a hízékony, mint én, inkább kínálja végig a családot, vagy a barátokat!  

Megettem hármat, úgyhogy ugrok is fel az elliptikus tréneremre, amit nemrég vettem, s amiről majd szintén beszámolok. Remélem, egyszer majd az eredményről is! :-)

A fotókért itt kérek elnézést! Se türelmem, se tehetségem nincs az ételfotózáshoz, de nagyon igyekeztem!