Banános-csokis süti uzsonnára

Egy süti, ami kb. 30 perces munkát kér, mehet bele a maradék, kissé túlérett banán és még finom is? Igen! Ráadásul cukrásznak sem kell lenni hozzá.

Eredetileg banános muffint akartam készíteni, esetleg banánkenyeret, szóval valamit, amihez nem kell tudomány, mert az nekem nincs, na és, mert az akciós, még zölden vásárolt banánból megmaradt néhány darab erősen barnulásnak indult. 

Végül a bannos-csokis süti mellett döntöttem, amit régebben, amikor még azt hittem, hogy szeretek sütni, egész gyakran készítettem, s mindig sikere volt. 

Hozzávalók egy nagy tepsihez, ami kb. 10 embernek elég:

- 50 dkg finomliszt (lehet 30 dkg finomliszt és 20 dkg teljeskiörlésű liszt is)

- 1 zacskó sütőpor (lehet 4 kiskanál sütőpor és 3 kávéskanál szódabikarbóna keveréke is)

- 2 kávéskanál mézeskalács fűszerkeverék (lehet simán fahéj is, hozzá esetleg egy késhegynyi őrölt szerecsendió)

- 30 dkg cukor (soknak tűnik, és az is, de gondolj arra, hogy 10 felé oszlik majd :))

- 1 csipet só

- 2 nagy és érett banán (érett, de nem rohadt!)

- 0,5 liter tej

- 20 dkg étcsokoládé (ha a tejcsokit szereted, akkor cseréld arra)

- 20 dkg felolvasztott és kihűtött vaj (vagy margarin)

Elkészítés:

Melegítsd elő a sütőt 170-180 fokra. Amíg a sütő melegszik, össze tudod állítani a tésztát.

Hámozd meg a banánt és pépesítsd, majd vágd apró darabokra a csokit (én betettem a késes robotgépbe, ami épp megfelelő méretűre aprította, de késsel is fel lehet vágni). 

Most az a rész jönne, hogy mérj ki mindent, külön edényben a száraz, külön a nedves hozzávalókat, és ha szereted a plusz melót, akkor csináld csak, én már leszoktam róla. Mindent beleteszek egy nagy keverőtálba, a végeredmény tapasztalatom szerint ugyanaz lesz.

Ha minden a tálban van, kézi, vagy gépi habverővel, de akár egy fakanállal keverd össze a tésztát, s öntsd bele egy nagy (az enyém 34x40-es), sütőpapírral kibélelt tepsibe, a tepsit pedig tedd az előmelegített sütőbe, középre.

Süsd kb. 25 percig - tűpróba! -, ha kész, vedd ki, várd meg, míg kihűl, vágd fel tetszőleges méretű kockákra, vagy amilyen formára akarod, és oszd meg a barátaiddal! :)

Nemcsak a cukrászathoz nem értek, a fotózás sem mindig úgy sikerül, ahogy tervezem, szóval mutatom, hogy a legjobban sikerült képemen hogy néz ki ez az isteni kalóriabomba: 

Ez csak az egyik tálca, összesen kettő telt meg a sütivel.Forrás: SZD

A banán miatt még másnap is ugyanolyan puha, mint frissen, szóval, ha esetleg maradna belőle, akkor akár reggelire is elfogyaszthatod a maradékot. 

Nem éppen diétás édesség, de ígérem, amikor újra kedvem lesz sütni, valami "mentessel" rukkolok elő. :)

                                                                                                                                                             SzD