Így készül: a szempillaspirál

Bár manapság leginkább esztétikai okokból használunk szemfestéket, a történelem hajnalán komoly vallási, egészségügyi és kulturális jelentősége volt a szempillák kicsinosításának.

Forrás: Wikipédia

Az ókori egyiptomiak a kohl nevű készítménnyel pingálták a szemüket, melynek összetevői között szerepeltek a különféle ásványi őrlemények, a méz, a víz, sőt, a krokodilürülék is. Hitük szerint a szemsmink megvédte lelküket a gonosz szellemektől, illetve megelőzte a szembetegségeket és óvta látószervüket az erős napsugárzás káros hatásaitól.

A viktoriánus korban egyre jelentőségteljesebbé vált a szemfestés mint szépségfokozó eljárás. A hölgyek otthonukban készítették el a kezdetleges kozmetikumot koromból vagy hamuból, illetve feketebodza levéből.

Forrás: Wikipédia

A mai szempillaspirálokhoz leginkább hasonlító első modern terméket Eugène Rimmel francia születésű brit vegyésznek köszönhetjük, aki szénport kevert az akkor új találmánynak számító vazelinbe.A rimmel szó a mai napig szempillaspirált jelent görögül, spanyolul, portugálul, törökül, románul és perzsául. Ezzel nagyjából egy időben, 1915-ben a tengerentúlon Thomas Lyle Williams hasonló formulát állított elő Mabel nevű húgának, s a termék végül olyan sikeres lett, hogy egy egész vállalkozást építettek köré – a ma is népszerű Maybelline-t.

Bár ezek a kozmetikumok végre nem tartalmaztak hüllőfekáliát és használatuk is viszonylag praktikus volt, azért valami még hiányzott. A szempillaspirál igazi forradalmasítása Helena Rubinstein és Elizabeth Arden legendás szépségmogulok rivalizálása során ment végbe az I. világháborút követően. Ekkor kezdtek megjelenni a speciális kefékkel együtt értékesített, krém állagú szempillafestékek, melyekből lassan kialakultak a ma is ismert, tubusos szempillaspirálok.

Ha kíváncsi vagy, hogyan készítik ma ezeket a kozmetikumokat, ne hagyd ki az alábbi videót!