A virágok királynője

Ilyenkor nyár közepén az év legnagyobb hobbikertész találkozójának tagjai lepik el a Balaton északi partját. Mindenki levendulát szed magának. Aztán otthon nézik a kosárnyi csokrokat, hogy na, akkor most mi legyen velük. 

Ioannis Ioannidis fotója a Pexels oldaláról

A levendula illata páratlan, és nem tudom, hogy csinálja, de tényleg megnyugtató. Placebo ide vagy oda, de ha rá van írva egy tusfürdőre: Relax, azt bizony nem csak pihentető lilával illusztrált címke fedi, de az összetevők között is ott szerepel ez a provance-i jelkép.

Forrás: Pexels

Itthon a legnagyobb központ, Tihany. Ott viszont a világon mindenbe tesznek is belőle. Szappan, illóolaj, parfüm vagy illatpárna? Ezek egy másodpercig sem a nahát-kategória részei. A levendulás búzasörtől kezdve, akácmézen, kávékapszulán, szilvalekváron, szakállolajon át egészen, a levendula esszenciával gazdagított szürkebarátig tényleg mindenben előfordul itt.

Forrás: Pexels

Én személy szerint eddig ilyen régivágású levendula felhasználó voltam, és így kísérletezve ezekkel a gasztronómiai falturbózásokkal, valószínűleg továbbra is az maradok. Mindenesetre érdekes ízélmények, és nem mindenestben érezni úgy, mintha egy kanálka szappant kevergetnék az italomban.

Forrás: Pexels


Masszázsolajnak, tusfürdőnek és testápolónak nagyon szeretem. Sőt a leszedett levendulát leszárítom, és a virágaiból illatosítókat készítek a ruhásszekrénybe.

Forrás: Pixabay

Túlzásokba nem esem, nincs időm és energiám cuki pamut párnácskákat készíteni, de az egész évben, télen elszakadt harisnyákat ezekért a pillanatokért gyűjtöm, és vágom kis darabokra. Beletöltögetem, egy kis csomó, majd átbújtatom még párszor saját magán az anyagot. Kész is a levendula golyó, dobálom vele tele a fiókokat.

Forrás: Pexels

Kísérletezzetek, remek ötletek vannak arról, hogy kell fürdőgolyót, fürdősót készíteni, vagy dekorkoszorút rozmaring ágaiba bújtatva. Fagyasszátok a virágát jégbe, és tegyétek limonádéba. Süssétek kekszbe, vagy keverjétek sópárnához, ahogy jól esik. A levendula a nyár legjobb virága, és ez vitathatatlan.

Forrás: Pexels