Milliárdoktól a felbecsülhetetlenig: íme, a világ legdrágább ékszerei

"Diamonds are a girl's best friend.", azaz, a gyémántok egy lány legjobb barátai - hangzik az örökérvényű bölcsesség. Ezek a barátok ugyan szavakkal nem, de tisztaságukkal, formájukkal, méretükkel és fényükkel épp oly meggyőzően beszélnek, mint bármely befolyásos ismerős.

Bizonyára rengeteg gyönyörű és drága ékszer létezik a világon, mi most tizenegy nem mindennapi darabot gyűjtöttünk össze közülük.

A világ legnagyobb eladásra kínált briolettgyémánt nyaklánca, melynek foglalatai 18 karátos rózsa- és fehéraranyból készültek, több mint 11 millió dollárért kelt el 2013-ban Hongkongban

Ezt az 1970-es években megalkotott Bulgari gyűrűt egy 9,87 karátos víztiszta, és egy 10,95 karátos kék gyémánt házassága teszi különlegessé. Az ékszert egy tehetős európai gyűjtő vásárolta ajándékba feleségének első fiuk születése alkalmából, majd 15,7 millióért adta tovább 2010-ben egy árverésen.

A Titanic című filmből is jól ismert Óceán Szíve-nyakéket a londoni Asprey & Garrard ékszerműhely is elkészítette egy platinába foglalt 171 karátos szív alakú ceyloni zafírból 103 tiszta gyémánt ölelésében. Az ékszer végül 17 millió dollárért kelt el.

Ezért a csepp alakú, 8,41 karátos rózsaszín gyémántgyűrűért 17,77 millió dollárt fizetett a szerencsés licitáló Hongkongban.

A The Winston Blue névre keresztelt 13,22 karátos kék gyémántgyűrű a világ legnagyobb tiszta kék gyémántjaként kelt el 2014-ben 23,8 millió dollárért. Nevét a legendás ékszerész, Harry Winston után kapta.

A Narancs néven emlegetett gyémánt aukciós rekordot döntött: karátonként 2,4 millió dollárért, összesen 36 millióért adták el 2013-ban.

Ezt a 24.78 karátos gyémántot maga Laurence Graff, a Graff Diamonds alapítója vásárolta meg 46 millió dollárért egy árverésen, és azt mondta róla, hogy a legmesésebb gyémánt, amit a karrierje során látott.

A L'Incomparable nevű ékszer sárga 407,48 karátos főgyémántját egy kislány találta Kongóban teljesen véletlenül. A belőle készült fényűző nyakék értékét 55 millió dollárra becsülték, ennek köszönhetően be is került a Guinness Rekordok Könyvébe.

Ez a csodás 59,60 karátos ovális gyémánt a The Pink Star, azaz a Rózsaszín Csillag nevet kapta. Mivel az illető, aki 2013-ban 83 millió dollárért licitált rá, nem tudta időben kifizetni, a Sotheby's megtartotta, és végül 71,2 millió dollárért árverezte el Hongkongban a Chow Tai Fook Enterprises-nak. Azóta CTF Pink Star a hivatalos neve.

A Graff ékszerészet által készített pávás bross 100 millió dollárba kerül, azaz többet ér, mint egy magánrepülő. Pontosan 1305 darab kis kőből áll, a madár begyét alkotó kék gyémánt pedig önmagában 20 karátot foglal magába.

A világ egyik leghíresebb drágaköve, a felbecsülhetetlen értékű, 45,52 karátos Remény gyémánt Indiából származik, és jelenleg a Smithsonian Intézet tulajdonában áll. Úgy hírlik, ez a sötétkék szépség el van átkozva, hiszen számos alkalommal fordult elő, hogy azok, akik birtokolták, őrizték, szállították, ápolták vagy rövid ideig viselték, később a végzet igen kegyetlen formáival találkoztak.

A szakértők szerint azonban az efféle legendák nagy része sosem került megerősítésre, és csak azért találták ki őket, hogy az ékszert minél izgalmasabbá, rejtélyesebbé tegyék a közvélemény és a potenciális licitálók körében.