Antikoljunk műanyag kaspót!

Minek köszönhetik az antik tárgyak az értéküket? A természetnek és az idő múlásának. Lássuk, sikerül-e valami "régiséget" alkotni egy plasztik kaspóból némi festék segítségével!

Számomra eléggé nyomasztó a műanyag látványa a kertben, ezért megpróbálok természetesebb külsőt varázsolni ennek a virágtartónak, ha már valahogy idekeveredett. (Egyébként gyártanak ilyesmit készen is, de így legalább összeköthetem a kellemest a hasznossal és kedvemre festegethetek!)

Kellékek:

- Kaspó
- Lakkspray
- Akrilfesték (barna, kék, fekete, fehér)
- Kicsi és nagy ecset
- Szivacs
- Víz

Forrás: Pintér Daniella

 

Először is fehér lakk spray-vel alapoztam a kaspót, hogy a későbbiek során kontrasztosabb legyen a barázdák széleinek mélysége. Ezt barna festékkel és egy száraz ecsettel maszatoltam össze: 

 Most következik a kedvenc részem, amit "rohasztásnak" neveztem el: nedves szivaccsal, pacsmagoltam össze a felületét.

Amikor megszáradt, az ecset lapjával végighúztam a kaspót (oldalirányban, de lefelé is lehet), hogy a mélyedésekben megüljön a sötétebb szín.

Ezt követi a türkiz felvitele. Szobrokon és épületeken jól látható, ahogy a levegő, az eső és bizonyos növények megszínezik annak néhány részét. (Ezen a ponton is befejezhetjük a műveletet, ha úgy érezzük, nincs szükség további árnyalatokra.)

Forrás: Pintér Daniella

Végül csak a tónusozás marad. Fekete akrilfestékkel (vagy sötétbarnával) megszínezzük az éleket, sarkokat. Így kapunk egyre természetesebb, antik hatást. A legvilágosabbtól haladunk a legsötétebb felé. Ahogy egyébként is megül a "kosz" a sarkokban, úgy kell itt is kialakítani a tónusokat. Ha domború az adott tárgy, könnyebb dolgunk van, mert az ecset sörtéi "beleakadnak" és pontosan oda kerülnek a vonalak, ahová egyébként is kell nekik.

Forrás: Pintér Daniella

Készen is vagyunk! Már csak a növényt kell belehelyezni és végre be is olvadt a környezetébe!