Nagyon egyszerű, horgolt top

A "granny crochet" az egyik legegyszerűbb és leggyorsabb technika, amellyel arányosan növekvő négyzeteket kaphatunk. Amerikai filmekben és sorozatokban láttam először ezeket az ágytakarókat és azóta is nagyon tetszenek.

 

Mara Cotta fotója a Pexels oldaláról

Rövid gyakorlás után szinte bármit készíthetünk a lapocskákból: takarót, függönyt, neszesszereket, kiegészítőket és ruhadarabokat. Ez utóbbira teszünk most kísérletet. Lássuk, hogyan készül a horgolt crop top!

Ebből a videóból tanultam meg, hogyan lesz a fonalból használható anyagdarab, ami majd a képen látható top alapjául is szolgál:

Nyolc ilyen négyzetre lesz szükségünk. 6-os horgolótűt és 3-as jelzésű, krémszínű fonalat választottam.

Forrás: Pintér Daniella

Minél nagyobb a különbség a fonal és a tű vastagsága között, annál levegősebb, lazább lesz az anyag. A tömöttebb, kisebb "kocka" azonos méretű eszközökkel érhető el.

Öt kört tettem meg így. Ez nagyjából egy S/M méretű top lesz (topless, sicc!).

Forrás: Pintér Daniella

Ezután egyszerűen körbeszegtem. Két egyszerű lánc a lyukas részhez és kettő a horgolt részhez.

Forrás: Pintér Daniella
Forrás: Pintér Daniella

Már ekkor összekapcsolhatjuk a négyzeteket, de egy kicsit extráztam és csináltam egy plusz "kört" másik színből egy szimpla és egy egyráhajtásos pálca váltogatásával úgy, hogy minden második szembe horgoltam a ráhajtásos szemeket.

Forrás: Pintér Daniella

Amikor ezzel elkészültem, következett az összeállítás. Kiterítettem a nyolc négyzetet.

Forrás: Pintér Daniella

Már csak a két szélét kellett összeilleszteni és jöhettek is a pántok. Esetemben ez 50-50 szem lett, de a legjobb, ha mindenki leméri, mi lesz számára a megfelelő hossz, mert ez jelentősen eltérhet.

A végén még körbeszeghetjük a széleket, illetve kiegészíthetjük további sorokkal, ha hosszabb trikót szeretnénk. Tehetünk még rá gyöngyöket, rojtokat, felvarrókat, bármit, hogy még egyedibbé varázsoljuk.

Az alap top elkészítésének időtartama a saját mértékegységem szerint egy sorozatévadnyi. Remélem, sokan elkészítitek, hiszen a végeredmény csodálatos:

Forrás: Pintér Daniella
Forrás: Pintér Daniella