Kreatív foltozás - Tippek, ha elszakadt a kedvenc ruhád

Annak idején teljesen hétköznapi dolognak számított, hogy fogták a lyukas zoknit, villanykörtére feszítették és megstoppolták. Manapság inkább újat veszünk mindenből, mert egyrészt kényelmesebb, másrészt pedig valóban olcsóbb annál, minthogy bajlódjunk vele, és pazaroljuk a drága időt.

A legolcsóbb és legjobb megoldás azonban mégis az, ha addig használjuk a ruhát, amíg lehet, így nem termelünk még több hulladékot és üzemanyagot az új darabok megvásárlásával.

Forrás: Dmitriy Melnikov/123RF

HOGYAN ÁLLJUNK NEKI?

Minimális anyagismereti oktatás következik: Ne feszítsük túl és ne is szűkítsük le nagyon az adott lyukat! Hagyjuk meg akkorának, amekkora, hiszen a hiány ott van benne, azt kell pótolni. A két oldalnak tehát nem muszáj összeérnie!

Tű: egyszerű, (normál vastagságú) varrótűre lesz szükség. Ebben nincsen semmi extra, esetleg a tű lyukának méretével lehet variálni, de remek befűzők állnak már a rendelkezésünkre.

Cérna: többféle hímzőfonal és varrócérna létezik a világon, mint gondolnánk. Végtelen mennyiségű szín, hossz és méret közül válogathatunk. Csupán arra ügyeljünk, hogy a cérnához és a kiválasztott anyaghoz passzoljon!

Forrás: John Anvik on Unsplash

Az alábbi videóból mindent elsajátíthatunk, amit a stoppolásról tudnunk kell:

Itt pedig néhány kreatív megoldás látható. A saját anyaggal pótlás 3D hatást kelt, a különféle mintázatok pedig feldobják a szövetet: 

Ha már ügyesebbek vagyunk, rejtett varrással is próbálkozhatunk.

Amellett, hogy nagyon megnyugtató az alakuló minták látványa a készítés során, sokkal jobb érzés lesz, hogy valamit mi magunk javítottunk meg! Sikerélményt okoz és a kreativitásunk fejlődik!

Mentsük a menthetőt!