Géllakkozás otthon: tippek a tökéletes eredményért

Ma már egyre több helyen beszerezhetőek a félprofesszionális géllakkozáshoz szükséges felszerelések, és rengetegen élnek is az általuk kínált lehetőségekkel. Nemcsak azért, mert így olcsóbban jönnek ki, hanem mert a kreatív, komplex designok megvalósítása sokkal egyszerűbb géllel, mint normál körömlakkal.

Bevallom őszintén, amikor felmerült bennem, hogy belefogok az otthoni gélezésbe, rengeteg kétely zakatolt az agyamban. Például féltem, hogy tönkreteszi a körmömet a reszelés és a tömény acetonos leoldó folyadék, elbénázom a festést, és egy hónapig nem lehet levakarni a bőrömről a lakkmaradványokat, pár nap múlva leválik az egész, és még sorolhatnám.

Hála istennek már az első francia lakkozásom majdnem tökéletesen sikerült, és ennek eléréséhez csak néhány angol nyelvű Youtube-videót néztem meg, illetve elolvastam pár szakértői cikket. Félreértés ne essék, nem állítom, hogy profi körmös vagyok. Aki száz százalékos végeredményt szeretne, inkább forduljon szakemberhez, de a kísérletező kedvű olvasóknak azt javaslom, hogy nyugodtan próbálják ki magukat ezen a téren önállóan is.

A felszerelés

Jómagam szinte az összes lakkomat és az UV-lámpámat is ázsiai online piacterekről rendeltem sokkal kedvezőbb áron, mint amennyiért itthon vesztegetik őket, és minden prímán működik évek óta. Sok hazai profi körmösnél láttam már ilyen kínai alapanyagokat, de ha biztosra szeretnél menni, válaszd az itthon is elérhető, top kategóriás termékcsaládokat!

Egy alap géllakkozáshoz az alábbi kellékekre lesz szükséged:

  • UV-lámpa
  • körömreszelők, bufferek
  • körömágybőr-vágó csipesz, narancsfa pálca, kutikula eltávolító pálca, körömágybőr eltávolító folyadék
  • primer (én savmenteset használok)
  • alaplakk
  • "színes" lakk
  • fedőlakk (lehet fixálást igénylő és fixálásmentes)
  • gélfixáló folyadék
  • szálmentes törlőlapok
  • vatta, géllakk leoldó, alufólia, csipeszek vagy szilikon ujjvédők a későbbi eltávolításhoz

A művelet

Végezz el egy teljes alapmanikűrt tetszőleges formázással! Különösen ügyelj arra, hogy a körömágyra felnőtt kutikulahártyát a megfelelő eszközökkel kíméletesen eltávolítsd, mert ha nem teszed, a lakk valószínűleg nem tapad majd megfelelően, és ez korai felválást eredményezhet. Egyes lakkok bolyhosítást, azaz a körömfelszín reszelővel történő mattítását igénylik. Én ezután általában kezet szoktam mosni, de a lényeg, hogy teljesen portalanítsd a körmöket, mert az apró szemcsék a lakkréteg levegősödését okozhatják.

Forrás: Shutterstock

Ha ezzel megvagy, tiszta, teljesen megszárított körömre jöhet vékony rétegben a primer, ennek száradása után pedig szintén szép vékonyan az alaplakk. Ha túl sokat kenek fel, vagy rámegy a bőrömre, én zsebkendővel szoktam letörölni, esetleg egy vékony ecsettel simítom át a körmöm szélét a körömágy körül, nehogy hibásan kössön meg a lakk. 

Terméke válogatja, hogy mennyit kell lámpázni a körmöket, ezért ezt rád bízom. Szintén termékspecifikus tényező, hogy hány réteg szükséges a színes géllakkból. Aranyszabály azonban, hogy inkább több, de vékony réteget vigyél fel, mint kevesebbet, de vastagon, mert csúnyán elfolyhat, és a kötés minősége sem lehet kielégítő.

Forrás: Shutterstock

Fedőlakkból választhatsz fixálósat és fixálásmenteset. Én jelenleg az utóbbit használom, teljesen elégedett vagyok vele, tartós, szép fényes marad. A fixálást igénylő fedőlakkról az erre a célra gyártott folyadékkal le kell törölnöd a kötés után keletkezett, kissé ragacsos réteget. 

Tippek díszítéshez

Amennyiben körömnyomdával szeretnéd díszíteni a lakkozást, azt mindig a fixált vagy teljesen megkötött fedőlakkon végezd, ezután kend le a megszáradt mintát újabb réteg fedővel!

Ha igazán tartós köveket, kristályokat szeretnél, inkább használj körömragasztót! Nekem valahogy a hétköznapi tevékenységek, hajigazgatás, stb. során mindig leesnek, ha csak fedőlakkba köttetem őket. (Sőt, használtam már leoldható építő gélt is, az se volt jobb.)

Ha úgynevezett sellőport vagy unikornisport szeretnél feltenni, ugyanúgy járj el, mint a nyomdánál, tehát fixált fedőlakkra simítsd, utána kenj rá még egy réteget, majd köttesd meg!

Eltávolítás

Talán az egyetlen hátránya a géllakkozásnak a kissé hosszadalmas leoldás, de ezt is meg lehet szokni. Az első lépés, hogy alaposan lereszeled a fedőlakkot, majd bebugyolálod a körmeidet géllakk leoldóval átitatott vattákkal. Ezeket rögzítheted csipesszel, szilikon ujjvédőkkel, vagy akár alufóliával is. (Nekem a szilikon vált be legjobban.)

Lakktól és oldószertől függően 5-15 perc alatt fellazul a lakkréteg, és narancsfa pálcával, vagy erre a célra gyártott "kaparóval" le is tologathatod azt a körmödről.

Az esztétikus eredmény érdekében érdemes átbufferelni a körmöket, illetve a körömágyakkal egyetemben bekenni őket ápoló olajjal.