Tiszta ecset, boldog bőr: ezért fontos a sminkeszközök rendszeres mosása

Valljuk be, kevesen vagyunk olyan "jó kislányok", hogy valóban betartjuk sminkes kellékeink ideális tisztítási rutinját, pedig számos előnnyel kecsegtet, ha vesszük a fáradságot, és bizonyos időközönként megszabadítjuk ezeket az eszközöket a felgyülemlett piszoktól.

Persze, feltehetnéd a kérdést, hogy miért is kell állandóan sikálni az ecseteket és szivacsokat, ha tiszta bőrön dolgozol velük, és elvileg az arcra való termékekben sincs semmilyen undi összetevő. Máris eláruljuk.

Forrás: Jenny Porter/Pixabay

Nem csak a kosz ragad rájuk

A napi porosodás és a sminktermékek maradványai mellett a bőrödről származó faggyú, elhalt hámsejtek, illetve olyan baktériumok is az eszközökön maradhatnak, mint a Staphylococcus, a Streptococcus és az E. coli. Ez a rizikós kombináció érzékenyebbeknél hosszú távon bőrproblémákat okozhat.

Piszkos ecset = silányabb végeredmény

A tökéletes felvitelhez elengedhetetlen, hogy a blender felszíne vagy az ecsetek szálai tiszták legyenek. Egy piszkos vagy folyékony termékmaradványoktól összeállt ecset nem feltétlenül biztosítja azt a végeredményt, amit az adott termékből ideális körülmények mellett ki lehetne hozni, például nem veszi fel olyan szépen a pigmenteket, vagy egyenetlen lesz az alapozás.

Így tisztítsd a sminkeszközeidet!

A legtöbb szakértő szerint a poralapú termékek applikátorait 1-2 hetente, míg a folyékonyak felviteléhez használt eszközöket akár 2-3 naponta is érdemes teljesen átmosni. Utóbbiakat minden használat után illik tiszta papírtörlővel áttörölni.

  1. Jó szolgálatot tehet a már szinte bármilyen drogériában beszerezhető sminkecset-tisztító párna, de akár a tenyeredben is végezheted a műveletet.
  2. Cseppents rá megfelelő mennyiséget az általad választott tisztítószerből, ami lehet profi sminkecset-tisztító folyadék, illatmentes natúrszappan vagy akár babasampon is. A makacs szennyeződéseket úgy oldhatod fel, hogy a samponozás előtt olívaolajjal átmasszírozod az ecsetet.
  3. Körkörös mozdulatokkal tisztítsd meg az ecset fejét! Kerüld a hosszú áztatást és a túl forró víz használatát, mert az gyengítheti a ragasztó kötését, és a szálak hullását okozhatja.
  4. Mindig fektetve vagy lógatva szárítsd a kellékeket, ne állítva, vagy törölközőn, mert így elszaporodhatnak bennük a káros mikroorganizmusok. Felgyorsíthatod a folyamatot, ha először egy tiszta törölközővel vagy papírtörlővel óvatosan kinyomkodod a vizet a pamacsokból.