Beszíveztem a crop topomat - Batikoljunk!

Na kinek lesz csúcsszuper ruhatára a nyáron? Annak, aki felújítja a régi cuccait!

Egyik hobbim, hogy megválok azoktól a holmiktól, amiket már nem viselek, de most másik utat választottam. Hordani akarok mindent, amíg csak lehet! Ez roppant környezettudatos, valljuk be!

Azt hiszem, gyerekkoromban festettem textilt utoljára. Batikolt ruhákat pedig akkor viseltem, amikor a középiskolában néha hippinek éreztem magam. Most viszont belső késztetést éreztem, hogy nekilássak. Mutatom az az erdményt:

Hozzávalók:

- Minél magasabb százalékban pamutot tartalmazó textil
- Kötöző*
- Víz
- Só
- Textilfesték/Batikfesték

ELSŐ PRÓBÁLKOZÁS

Mindenben követtem a használati útmutatot, és csak abban bíztam, hogy annak idején (száz éve), amikor megvettem ezt a felsőt, megnéztem, hány százalék pamutot tartalmaz (biztos, hogy nem néztem meg, a címkéket pedig bozótvágóval gyilkolom ki a ruhákból a kasszától való távozás utáni percekben). Jó, de nem hordok műanyagot, működnie kell!

Forrás: Pintér Daniella

 

Forrás: Pintér Daniella

Az volt a cél, hogy egy formát adjon majd ki a mintázat. Középen félbe hajtottam az anyagot és felrajzoltam a szív felét.

Forrás: Pintér Daniella

 A vonal mentén összecsíptem és begumiztam. Egyszerű, szilikon gumikat használtam és a pontosabb eredmény érdekében egy gombostűvel szurkáltam végig a kontúrvonalat.

Forrás: Pintér Daniella

Ezután készítettem rá pár csomót, hogy minél foltosabb legyen.

Forrás: Pintér Daniella

Jöhet a színezés! A forrásban lévő vízbe festéket és két evőkanál sót szórtam, majd az alámerítés és a fél órás főzés következett (volna).

Forrás: Pintér Daniella

Amint a színes folyadékba tettem, a gumik rögtön elolvadtak és lepattantak az anyagról. Nem hűlt le eléggé a víz, (bár lehet, hogy az sem segített volna, ha valamivel hidegebb). Jó, hát ez egyértelmű, hülyeség volt, nem baj. Kivettem a vízből és tulajdonképpen gyönyörű lett így is!

*Nagyon fontos tehát, hogy amivel megkötözzük a gúnyát, hőálló zsinór, vagy fonal legyen!

Forrás: Pintér Daniella

MÁSODIK PRÓBÁLKOZÁS

Még jó, hogy kettőt veszek mindenből, ami megtetszik! (Nem, nem jó, totál eszement szokás!) Így aztán volt még egy teljesen ugyanolyan topom, úgyhogy elölről kezdtem.

Most már kifordítottam a ruhát, hogy a jelölés ne maradjon látható. Fonalat használtam, de azon kívül nem tértem el a korábban vázolt folyamattól. A szívecske megformálása után egyszerűen csak körbetekertem a meggyűrt anyagot.

Forrás: Pintér Daniella

Végre minden rendben volt, masszívan tartott a kötözés és mehetett is a vízbe fél órára.

Forrás: Pintér Daniella

Kissé aggódtam, hiszen ekkor még csak a festett részeket láttam. Mindegy, lesz két sötétrózsaszín topom, az is valami! Aztán letekertem, kibontottam és bamm! Csodálatos! Látszik a szívecske és a körkörös mintázat! Csak úgy árad a szeretet ebből a trikóból!

Az elejeForrás: Pintér Daniella
A hátaForrás: Pintér Daniella

 

Forrás: Pintér Daniella

Káprázatosan alakul a nyári ruhatáram! Talán felújítok még ezt azt, de mindig emlékezni fogok a nap tanulságára:

No plastic!