Könnyebb elkészíteni, mint kiejteni: Saucisse à fourrure

Legutóbb megtanultuk elkészíteni és kimondani a Péétáldörhhhózt, most haladóra vesszük a figurát. De csak a franciában!  Saucisse à fourrure... Ne ijedezz, inkább próbáld ki! Garantálom, hogy mire megtanulod kiejteni a bundás virslit franciául, már ott díszeleg a kész kaja a tányérodon! "Szoszisz á fuhrrhör", ennyi, mondom, megy ez!

Azt ne hidd, hogy feladom! Bundás virsli, persze... Korábban meséltem neked arról, hogy érdemes a lelket is etetni holmi műalkotásokkalde ez igaz az elnevezésekre is. Nem véletlenül vágnak fel a nagy séfek - a sok csillagjuk mellett - a kaják kimondhatatlan nevével. Ad az egésznek egy kis eleganciát, és az jár a műalkotások mellé. Szóval, ismételd utánam, kérlek: én most Szoszisz á fuhrrhör-t készítek.

Ha egy jót nevettél ezen, már megérte! És közel sem akarlak elveszíteni itt az elején a nyelvleckémmel, de igazából a virslit chauffage-nak (söfázs) mondják, a szosszis kolbász, mint oly sok másik nyelvben. 

Vissza a konyhába, azonnal immédiatement (esküszöm, nem tetézem, de kiejtve: immédiátman), csak előtte hadd indítsak el valami jó kis francia zenét, hátha kedvet kapsz hozzá! 

Ha te is álmodozó vagy, akkor ajánlom a figyelmedbe a kis különleges Pomme-t (Alma) a dallal, amely épp erről szól. Amúgy rengeteg jó, fiatal énekes tolong franciahonban, érdemes kutakodni picit.

Maradunk a levelestésztánál, csak friss legyen. Kicsomagolod (továbbra sem eszünk papírt, műanyagot) elvágod hosszan, majd keresztbe hat kis kockára. Én ezúttal zöld pestóval kentem, de te azt teszel rá, amit épp szeretsz, vagy ami otthon van.

Tudom, ez sem éppen díjnyertes látványForrás: Eli

Innentől kezdve vegántól húsevőig nálad pattog a labda, hogy mit teszel bele. Én gluténmentes virslivel próbálkoztam, meg lapkasajttal, reszelt parmezánnal.

Forrás: Eli

De aztán szerencsére időben észbe kaptam, hogy még a végén túltolom a diétát, ezért tettem mellé vékonyra szeletelt sonkákat. Sajt, akár zöldség, felvágott, bármi mehet, ami a kezedbe akad (na, azért ennyire mégsem bármi).

Nesze neked gluténmentes verzióForrás: Eli

Ha már Pomme almát jelent, akkor ki ne hagyjuk Almát a buliból (tényleg ez a neve).

Összetekered, megnyomogatod a végét, hogy ne próbáljon megszökni sütés közben a töltelék, aztán a 180 fokra előmelegített sütőbe teszed, és hagyod elkészülni a leveles tésztán írt ideig. 

Most mondd azt, hogy bundás virsli! Ez csakis saucisse à fourrure!Forrás: Eli

Tökéletes parfait (párfhé)! Ugye, könnyebb volt elkészíteni, mint megjegyezni, megtanulni a nevét? Mit is eszünk? Igen, igen, saucisse à fourrure-t!

És csak mert imádom a hangját, dalait (mindkettőnek, de most a pasira gondoltam), búcsúzom a Maître Gims&Sia klasszikussal (Megbocsátok), és én is ezt várom tőletek, ha kiakasztottalak a franciázással :-)

À votre santé

Miss Brulée