DIY: Horgoljunk környezetbarát szatyrot!

Sok helyen beszerezhetünk már újrafelhasználható bevásárlószatyrot, de nézzük, tudunk-e még környezettudatosabbak lenni! Vajon mennyi idő elkészíteni egy saját, horgolt verziót? Mi mindent kezdhetünk új ismereteinkkel?

Néhány évtizeddel ezelőtt már hódítottak a cekkerek, de a tömeggyártott műanyag zacskók beköszöntével valahogy olyan "nagymamássá" váltak, azonban most újra felfedezhetjük a praktikus kis zsák előnyeit.

Horgolni nagyon egyszerű és szórakoztató elfoglaltság, ráadásul valóban környezetbarát. Ha magunknak készítünk táskát, ruhadarabokat, kiegészítőket ahelyett, hogy boltban vásárolunk mindent, megnyugtató lehet a tudat, hogy zöldebbé tettük a világot (persze annak függvényében, hogy honnan szerezzük be a fonalat) és biztos, hogy ezáltal egyedi darabjaink lesznek, amiket talán jobban megbecsülünk tudván, hogy mennyi energiát fektettünk bele!

Az elkészítés lazán négy-öt órát vett igénybe (úgy, hogy ilyesmit még nem készítettem azelőtt).

DIY, horgolás, szatyorFotó: Pintér Daniella

Csak egy horgolótű és egy gombolyag fonal kell hozzá.

DIY, horgolás, szatyorFotó: Pintér Daniella

A rakéta alakú szatyor, alapja egy kör, amiből majd az egyre táguló háló adja ki végleges formáját a szorosabb passzéig, melyből majd indulnak a fülek.

DIY, horgolás, szatyorForó: Pintér Daniella

A kört az alábbi szabásminta alapján készítettem:

A szatyor saját méretének többszörösére nyúlik a pakolás során, így egy komolyabb bevásárlást is elbír.Ehhez viszont szükség lesz a háló elkészítéséhez, amit így készítettem:

Ha nehezebb súlyok cipelésére tervezzük, mindenképpen erősítsük meg plusz pár sorral a füleket. Ezek már az utolsó simítások a legegyszerűbb horgolási technikával.

DIY, horgolás, szatyorForó: Pintér Daniella

Postairónra emlékezteteő színösszeállítást választottam, de biztosan készítek majd más színben is, hogy minden estélyimhez legyen egy.

DIY, horgolás, szatyorFotó: Pintér Daniella

A táska ajándéknak is nagyszerű, először is a fent említett, környezettudatossági okok miatt, másrésztpedig mindenki csodálja a kézzel készített holmikat, különösen, ha ilyen szépek és látványosak! A legjobb pedig, hogy nem szezon függő, így aztán Föld napjára, karácsonyra, születésnapokra is tökéletes!Jó horgolást mindenk!

 A horgolás alaptechnikáját akár ebből az angol nyelvű videóból is elsajátíthatjátok: