Rólad már neveztek el bútort?

Juliette Récamier erre egyszerűen azt felelné: Oui.

A párizsi elit köreiben feltűnik a jómódú család művelt leszármazottja. Figyelemreméltó stílusával elkápráztatja a körülötte hemzsegő előkelő társaságot. 

Európában dübörög a felvilágosodás. Mindenki optimizmussal és reménnyel tekint a jövőbe, hiszen épp megújul az egész világ. Nézetek jönnek és mennek. A népszerű bankárfeleség és írónő valóságos divatikon, aki saját szalont nyit, hogy trendi barátaival legyen hol múlatni az időt.

Ezt ha meg akarnánk határozni, instagram-mértékben, alsóhangon olyan 50 millió követő lenne napjainkban.    

Madame Récamier rajongott az antik szettekért.

Az egyszerű szabású, lenge khitón eredetileg lenszövetből kivágott téglalapokból álló viselet. Ennek lényege az anyag természetes eséséből fakadó redőződés, mely a viselője testéhez igazodik a deréknál, vagy mell alatt átkötött öv segítségével.

Juliette RecamierCarnavalet Museum, Paris ©Photo Josse/Leemage (Photo by Photo Josse / Leemage via AFP)

Egy ilyen ruhát házilag is nagyon egyszerűen elkészíthetünk. Minimális kézügyesség és egy nagy darab vászon kell csak hozzá.

A két oldalát összevarrjuk, a vállaknál pedig kis kihagyásokkal kapcsoljuk egymáshoz az anyagokat. Úgy, ahogy a képen is látható.

A korra egyébként is jellemző a klasszicista irányzat filozófiája, miszerint az ókori (görög és római) hagyományokra és szabályokra érdemes követendő példaként tekinteni. 

Elsődleges a természetesség, a rend, a mérték, az egyszerűség és a szimmetria. Ezt már elérték az ókorban, szükségtelen bonyolítani.  

Madame Récamier lakhelyét is ez a szellemiség járta át, hiszen az aktuális divatirányzatok ellenére etruszk bútorokkal vette körül magát.

Menőségét alátámasztja, hogy miután jelentős anyagi veszteségek érték és kénytelen volt egy barátnőjéhez költözni, a kor szupersztárjai még azután is szívesen látogatták.