ABC - Egy hely, ahol mindent megkapsz A-tól C-ig

Manapság már rikán megyünk ABC-be, pedig egyre többet vásárolunk. Ám anyáink még oda ugrottal le a "tíz deka párizsiért, szeletben". Hova oda? Na ez az!

Vannak olyan szavaink, melyeket megörököltünk a szüleinktől, olykor-olykor használjuk is, de ha jobban belegondolunk, fogalmunk nincs, mit jelentenek. Ha édesanyád megkér, hogy ugorj le az ABC-be, szemrebbenés nélkül viszed neki a kiló kenyeret, meg a liter tejet. 

Magyarország, Balatonlelle Köztársaság utca, ABC áruház -1965Forrás: Fortepan/Nagy Gyula

De minek a rövidítése ez a három betű? Rövidítés egyáltalán? Ha nem, mit jelent, azon túl, hogy a nyelvünk betűkészletét? 

Megkérdeztem nem egy embert az ismerőseim közül, hogy mit tud az ABC-ről, s a legtöbben azt gondolták, hogy egy olyan bolt, ahol minden kapható A-tól Z-ig? Na jó, de akkor miért nem ABZ, vagy éppen ABZS, ha a magyar ABC-t vesszük alapul? Akkor mégsem ezt jelenti? De nem ám! Olyannyira nem, hogy egyáltalán!

Az ABC jelentése valójában: Alapvető Beszerzési Cikkek, s az ezeket árusító boltok között megkülönböztetnek kis és nagy ABC áruházat, ami az üzlet területének nagyságától függ. 

Az alábbi tiktok videóból - ami egy korabeli híradós kisfilm - mindent megtudhatsz ezekről a kisebb-nagyobb boltokról:

@magyarretro

Az első ABC,1964,Budapest #retro #magyarretro #magyartiktok #nosztalgia #neked #foryou

♬ eredeti hang - Retro Levi

Van még sok hasonló rövidítésünk, mozaikszavunk, melyeknek jelentése nem egészen tiszta. Azokról sem feledkeztünk meg, hamarosan újabb retrokifejezésekkel jövünk.