Öt tipp a jobb önismeretért: csupán egy füzetre lesz szükséged

Ha tisztában vagyunk az érzéseinkkel, céljainkkal, illetve jó és rossz tulajdonságainkkal, akkor jobban ismerjük önmagunkat. Ez csak természetes. Ezzel kapcsolatban hoztunk most neked öt tippet.

Forrás: Shutterstock

1. Tervezz!

Ez a legegyszerűbb módja annak, hogy megismerkedj önmagaddal. Legyen a formátum egy egyszerű diáknapló vagy egy bullet journal! Miért is segít ez az önismeretben? Azért, mert valamiképpen a mindennapjaid részévé válsz te magad, ami furcsán hangzik, de ebben a világban sokan már csak elsodródunk egymás mellett és észre sem vesszük, hogy évek futnak el mellettünk. Másrészt, ha számon tartod teendőidet, azok kipipálása után egyfajta jó érzés tölt majd el.

2. Tűzz ki célokat!

Mi a lényeg? Felírod a rövid és hosszú távú céljaidat, ennyi az egész. Ami a legfontosabb az egy-, két-, három- és öt-, valamint akár a tízéves tervek elkészítése. Semmi baj, ha nem valósul meg belőlük valami, nem ez a fontos! A végcél, hogy tudd, mit vársz az élettől. Az elkészítése közben pedig akarva-akaratlanul egy prioritási sorrendet is felállítasz. Ennek kapcsán szeretettel ajánljuk neked Novák Ákos könyveit és boldogságprojektjét.

3. Erősítsd meg az elképzeléseid!

Itt is tökéletesen elég egy kis notesz, de akár post-itokat is használhatsz. Tehát, ahogy kényelmesebb, tele is ragaszhathatod velük a lakást, de meghagyhatod magadnak is a gondolataidat egy kis füzetben. Írd le egyes szám első személyben, jelen időben azokat a gondolatokat, amik megerősítésre szorulnak benned! Lehet ez bármi, de azért hoztunk pár példát:

  • Érzéseimet én határozom meg.
  • Képes vagyok stressz nélkül élni.
  • Elérem a céljaimat.

Minden nap olvasd el! Ezt a tippet és még jó néhányat megtalálhatsz a Hasznos tudás mindenkinek 30 percben stresszkezelésről szóló részében, akár e-könyv formában is.

4. Írj napi három oldalt!

Írj! Mindegy, miről, csak teljen be három oldal! A lényeg, hogy beszélgess minden nap magaddal. Az érzéseidről, teendőidről, a tegnap esti buliról, vagy bármi másról. Csak ismerkedj nyugodtan, hiszen minden kapcsolatnak jót tesz egy kis őszinte baráti megbeszélés. Ez pedig különösen igaz, ha önmagadról van szó.

5. A jól ismert hálanapló

Erről már mindenki biztosan hallott. Egy rendkívül hasznos és csodás hatásokat eredményező önismereti metódusról beszélünk. A képlet egyszerű: írj le minden nap öt dolgot, amiért hálás vagy! Ha este készíted el a napi hálalistát, akkor az aznapiakat, ha reggel, akkor pedig értelemszerűen az előző napi dolgokat írd le! Egyrészt pozitív érzeteket kelt majd benned, másrészt pedig jobban tudsz majd értékelni mindent és mindenkit, ezáltal önmagadat is.

A cikk elkészítéséhez az inspirációt Viszkok Fruzsi videója adta. A tippek a szerző által teszteltek.