Nagy levegő, nagyobb hatékonyság

Sportolás közben a szervezet több oxigént igényel, és a légzési sebesség megnő. Éppen ezért nagyon fontos, hogy ügyesen osszuk be, és helyesen irányítsuk a levegőt, hiszen akár ezen is múlhat a teljesítményünk!

Athletic girl resting after runningForrás: 123RF

Levegőt venni könnyű, persze, de a helyes légzés ugyanolyan tanulási folyamat, mint bármi más, aminek a hagyományos verzióját használjuk, amióta élünk. (Ilyen lehet például a pálcikával evés vagy egy idegen nyelv elsajátítása.) A több gyakorlás ez esetben is meghozza gyümölcsét.

Nyert ügyünk van, ha jó helyre vesszük a levegőt!
A hasi légzés a leghatékonyabb, ugyanis míg a szokásos mellkasi légzés során a tüdőnek kisebb részét használjuk, a rekeszizomnál sokkal több hely marad, ezáltal növelhető a teljesítmény is.

Az ázsiai harcművészetek fontos eleme a Kokyu ho. Ez a légzéstechnikák gyűjtőneve, amely magában foglalja nyugodt és a feszített izmokkal történő légzés fajtáit. Nagy hangsúlyt helyeznek erre, hiszen a testet, a lelket és a szellemet is összhangba kell hozni. Kiváló lehetőség erre a különféle légzőgyakorlatok alkalmazása.

Előfordulhat azonban néhány légzéssel kapcsolatos probléma, amelyekre nem árt odafigyelni. Ezek nem csak sportolás közben jelentkezhetnek, viszont ilyenkor még inkább résen kell lenni, hiszen a test dolgozik, a szív pörög. Első lépésként tehát a nyugalmi állapotot kell megteremteni.

Sportolás közben felléphet hiperventilláció, beszorulhat a levegő. Hogy mikor mit kell tenned, hogy helyreálljon a légzésed, arról a Sport'sLife cikkében olvashatsz.