Őrizd meg a hidegvéred!

Egy forrófejű lány számára nincs is ennél nagyobb kihívás. Anyukám mindig mondta: legyél te az okosabb, számolj el tízig, aludj rá egyet, stb. De a másiknak miért nem mondták otthon, hogy „Ne légy gyökér!”?!

Forrás: 123rf.com

Hiába tanították, megpróbáltam, számolgattam, akartam okosabb lenni, de aztán inkább robbantam. Főleg a tinédzserkori hormonális ámokfutás idején, amikor az érzelmek úgy törnek-zúznak egy fiatal életében, hogy amiről hétfőn úgy gondoltam, soha, az már kedden biztos volt. Azóta azért érettségi, egyetem, munka, család és lehiggadtam, de inkább ilyen alvó vulkán módszerrel. Kívülről kemény szikla, hegy és turisták, de belül forrong a láva, ha az igazságérzetem úgy kívánja. Így felnőtt fejjel olyan lehetek, mint a Szaffi mesében a galád Feuerstein lovag, kinyílik a csap a fejem búbján, és árad ki a gőz.

Az évek alatt az ember megedződik, sok mindent lát, és megtanulja, hogy van, amin egyszerűen nem éri meg bosszankodni, mert abszolút sakk-matt, nagylevegő, és gyerünk tovább. De mindig van egy utolsó csepp, és nyilván visszamenőleg nem lehet mindenkinek kiosztani a neki járó dührészletet.

Hányszor éreztem már úgy, hogy ha most történne, ha visszamehetnék, mit, miként, jól megmondanék ennek, vagy annak! Utólag olyan frappáns tudok lenni, a döntő helyzetben meg vagy túl dühös, vagy nem szólok semmit, és bennem ragad.Nincsenek őrületes elvárásaim vadidegen embertársaimhoz. Csak egy nagyon basic, alapvető tisztelet. Példának okáért nem lökjük fel, odébb a másikat nyanyatankkal vagy kiskezitcsókolommal sem az utcán, sem a békávén.

Nem beszélünk vele lekezelően, ha egy ártatlan kérdés keretén belül a kis boltunkban egy árucikk hollétéről érdeklődik, amely tényleg nincs ott, háromszor megnéztem. Ahogy a hűtőajtót is hiába nyitom ki még egyszer, nem lesz tej akkor sem, ha elfogyott.

Még sorolhatnám, mindenkinek jutott már ilyen mindennapi betevő. Lehet, én is voltam a másik oldalon, kinek mit mutat a kiakadásmérő, pedig huszonnégy órában próbálom gyakorolni, hogy ne így legyen. Ha mégis, hát innen is bocsánat, alapjáraton nem vagyok gyökér.