Masszázstörténelem röviden

Egyre többen élvezik jótékony hatásait, a modern világban szinte kötelező masszázsra járni, ami ennek ellenére nem mai találmány. Évezredek óta alkalmazzák gyógyításra, fájdalomcsillapításra. Steinmetz-Bobcsek Emese cikkéből most megismerheted ennek az általában kellemes, ám olykor kifejezetten fájdalmas, de mindenképpen hatásos kezelésnek a történetét.

Ha fáj valamid, te is ösztönösen simogatni, nyomkodni, masszírozni kezded? Nemcsak te, már az időszámításunk előtt 4000 évvel ezelőtt élt indiai népek is alkalmazták a masszázst, mint terápiás módszert. Sőt, i. e. 3200 táján Egyiptomban, i. e. 2700 körül pedig már Kínában is hagyománya volt.

Hippokratész (i. e. 460-377) pedig azt vallotta, hogy A szervezet egészséges működéséhez elengedhetetlen a friss levegő, a testmozgás, a megfelelő táplálkozás, valamint a gyógyfürdő és a masszázs is.

A római birodalom orvosai reumás betegek, sérült katonák kezelésére használták.

Ha tudni szeretnéd, hogy a történelem során hol és milyen masszázstípusokat alkalmaztak, és mi a masszázs öt alapfogása, csekkold Steinmetz-Bobcsek Emese cikkét a Sportslife-on.