Így sétál a magyar

Kíváncsi vagy, melyek a legnépszerűbb magyarországi és európai városok? Hol sétálgatnak legszívesebben "csakúgy" az emberek? Mitől függ, hogy valaki szeret-e "csavarogni", vagy nem? Ki és miért kerekedik fel, hogy a nyakába vegye a várost?

Irány a város! névvel végzett reprezentatív felmérést 18-65 évesek körében a National Geographic, melyben a magyar lakosság városlátogatással kapcsolatos szokásai mellett arra is kíváncsi volt, hogy melyek a kedvenc magyarországi városok.

Magyar Nemzeti Múzeum, BudapestForrás: 123RF

Spontán említések alapján a lakosság harmada Budapestet kedveli a legjobban. A főváros után a második legnépszerűbb város Eger, a harmadik helyen pedig holtversenyben Pécs, Debrecen és Szeged végzett.

Karlskirche (Károly-templom) Bécs, AusztriaForrás: Pexels

A kedvenc külföldi városokat tekintve Bécs kapta a legtöbb említést, megelőzve a szintén előkelő helyen szereplő Párizst, Rómát, Londont és Velencét. Kevesebben szavaztak Európán kívüli városokra, ezek közül New York-ot mondták a legtöbben.

A megkérdezettek 33%-a elég izgalmasnak tartja a saját városát, ha valami érdekeset akar látni, nem gondolkodik sem belföldi, sem külföldi városlátogatáson. Csupán a lakosság 21%-a érzi úgy, hogy ha minden anyagi feltétele adott lenne, akkor hajlandó lenne repülőre ülni csak azért, hogy egy hosszú hétvégén megnézze valamelyik európai várost.

A kutatásban résztvevők közül sokakkal előfordult már, hogy minden cél nélkül, csak úgy sétálni indultak saját városukban: a lakosságnak mindössze 9%-a nyilatkozta, hogy soha nem fordult elő ilyen vele, míg 26%-a legalább hetente egyszer sétálgat céltalanul. Válaszaik alapján ennek az az oka, hogy szeretnek szabadlevegőn lenni, mozogni kicsit, gondolkodni, vagy éppen nem gondolni semmire.

Azok körében, akik nem csinálnak ilyesmit, 47% mondta, hogy a céltalan utcai sétálgatás gondolata sem merült fel soha benne, és 24% szerint ez kimondottan értelmetlen tevékenység.

A 18-65 éves magyar lakosság demográfiai összetételéhez képest a legalább heti egyszer sétálók között felülreprezentáltak a 30-39 évesek és a Budapesten élők. Azok körében pedig, akik soha nem szoktak sétálgatni, nagyobb arányban vannak 40-49 évesek, alapfokú végzettségűek, és falun élők.

Amennyiben egy másik városba való látogatásról van szó, többen kíváncsiak a történelmi épületekre, mint a modern építményekre. Szerepel a top 3 legkedveltebb városnézős tevékenység között még a parkok látogatása, és a sétálóutcán való nézelődés is.

A szabadtéri programokat többen részesítik előnyben a „beülős" programokkal (pl. színház, múzeum, bárok) szemben.

Ha te is nagy csavargó vagy, és tekergés közben szívesen fotózol - ki nem? -, ráadásul van a képeid között olyan jól sikerült darab, amit szívesen megosztanál másokkal is, töltsd fel a National Geographic interaktív térképére annak érdekében, hogy minél többen megismerjék Magyarország történelmi kincseit.

A csatorna a városok kedvelőinek és a tanulni vágyóknak egy különleges, több hetes műsorfolyamot állított össze, melyből külföldi városokat is megismerhetnek a nézők.

Október 24-től pedig elindul az Európa a magasból 3. évada is, amely Horvátországot, Norvégiát, Portugáliát, Írországot, Svájcot és Izlandot mutatja meg a levegőből.