Mert zene az kell!

„Szavakkal már nagyon sokszor visszaéltek, különösen a korunk társadalmában egyre növekvő tudatlanság következtében. A zene azonban továbbra is módot ad arra, hogy az emberek ma is megértsék egymást..."

Yehudi Menuhin hegedűművész és karmester szavai ezek, akinek kezdeményezésére az UNESCO 1975-ben október 1-jét a zene világnapjának nyilvánította. 

S hogy miért fontos ünnepelni a zenét? Menuhin szerint azért, mert 

A zene a káoszból rendet teremt; a ritmus a széttartót egységbe fogja; a melódia a megszakítottat folytonossá varázsolja; a harmónia az össze nem illőket összeegyezteti.  

Éppen ezért felhívást intézett bolygónk minden lakójához:

„Arra szeretnék buzdítani minden várost, falut és országot, hogy rendezzenek sokféle zenei eseményt ezen a napon. Örülnék ha nemcsak koncerteken, rádióműsorokban szólalnának meg régi és főként mai művek, hanem spontán megnyilvánulásként utcákon és tereken is muzsikálnának énekesek, kórusok, jazz-zenészek és a komolyzene legjelentősebb előadói." 

Térzene, szabadtéri koncertek, flashmobok a világon mindenhol.Forrás: Pexels

Yehudi Menuhin szavait megfogadva, immáron 46 éve a világ minden részén szerveznek zenei programokat ezen a napon. 

Yehudi Menuhin vezényel"Forrás: AFP/DPA/Hermann Wüstmann"
Ki volt Yehudi Menuhin?
A világ egyik legnagyobb hegedűművésze és karmestere New Yorkban született 1916-ban. Csodagyerek volt, már hétévesen fellépett a San Franciscó-i Szimfonikus Zenekarral. Ekkor figyelt fel rá Sidney Ehrman, aki onnantól támogatta európai taníttatását és utazásai költségeit. A kis Menuhin Európában Enescu és Busch hegedűművészektől tanult, és a következő néhány évben, még mindig gyerekként végigturnézta Európát a legjobb zenekarokkal.

Tizenegy évesen mutatkozott be a Carnegie Hallban, ahol Beethoven Hegedűversenyét játszotta Fritz Busch vezényletével.

Első világkörüli turnéjára 19 évesen indult, ekkor 110 koncertet adott 13 országban, minden egyes alkalommal elkápráztatva közönségét. Két év kihagyás után, 21 évesen, egy a korábbinál is érettebb, technikásabb hegedűművészként tért vissza a koncertszínpadokra.

Az UNESCO Nemzetközi Zenetanácsának elnökévé titkos szavazással választották meg 1969-ben, s onnantól ez több alkalommal is megtörtént.

Yehudi Menuhin nemcsak nagy művész volt, de fontosnak tartotta a fiatal tehetségek képzését, támogatását is, ezért iskolát alapított Stoke d'Abernonban, Surreyban, Gstaadban, Svájcban, és többek között létrehozta a „Live Music Now" jótékonysági szervezetet. Tanítványai közé tartozik például e sorok írójának nagy kedvence, Nigel Kennedy és a kiváló magyar brácsaművész, Erdélyi Csaba is.

Menuhin élete nagy részét Nagy-Britanniában töltötte, az álampolgárságot is megszerezte, sőt, a királynő lovaggá is ütötte őt.

A klasszikus zene mellett érdekelte jazz és a keleti muzsika is. Felvételei jelentek meg többek között Stéphane Grappellivel, és Ravi Shankar szitárművésszel is.

Bartók Béla volt az egyik kedvenc zeneszerzője, aki darabot is írt Menuhinnak Szólószonáta hegedűre címmel.

Mester:

És tanítványainak egyike, a személyes kedvencem: 

Jellemzőek ilyenkor, ha az időjárás kegyes, a szabadtéri koncertek, flasmobok, viszont zárt helyen idén a szokásosnál jóval kevesebb program lesz elérhető, helyette sok város készül élő online közvetítéssel.

Nincs egy olyan oldal, ahol minden elérhető program össze lenne gyűjtve, így arra bíztatlak, keresd saját városod, kerületed oldalán a helyben elérhető eseményeket, és akár te is fakadj dalra, vagy, ha játszol hangszeren, húzd el valakinek a nótáját! :) De legalább hallgass zenét, amihez munkatársunk tippeket is ad neked!

Mert zene az kell! Nem csak október 1-jén.