Betilthatják a kutyahúsfogyasztást Dél-Koreában

Vége szakadhat a régi hagyománynak a kutyabarát Mun Dzsein elnöknek köszönhetően.

Forrás: 123RF

Dél-Korea egyik legelavultabb tradíciója alighanem a kutyahúsevés, és ebben a kutatások alapján a lakosság zöme egyetért. Egy 2020-as, a Humane Society International felkérésére végzett országos felmérésen a válaszadók 84%-a nyilatkozta, hogy soha életében nem fogyasztott kutyahúst és/vagy a jövőben sem tervezi ezt, 59%-uk pedig támogatná az ebhúsfogyasztás betiltását. Ezeket az eredményeket támasztja alá az is, hogy a kutyahús iránti kereslet csökkenése miatt az ország legnagyobb ebpiacai közül három már örökre bezárta kapuit.

Mun Dzsein elnök és felesége, Kim Dzsung Szuk egy Kim Dzsongun észak-koreai vezetőtől ajándékba kapott kutya kölykeiben gyönyörködik a szöuli Kék Házban, az elnöki rezidencián. (2018. november 25.)Forrás: AFP/Handout

Mun Dzsein dél-koreai elnök, aki számos ebbel osztja meg rezidenciáját, nemcsak közösségi nyomásra, hanem saját lelkiismeretétől vezérelve vetette fel Kim Bu Kjum miniszterelnöknek a törvénymódosítás javaslatát. A találkozón éppen újonnan bevezetett, a kóbor állatok védelmét szolgáló szabályozásokkal kapcsolatban tájékoztatták az elnököt, aki regnálása alatt először helyezte kilátásba a kutyahús előállításának és fogyasztásának teljes tilalmát.

Bár az ebek és a macskák kegyetlen leölése jelenleg törvénybe ütközik Dél-Koreában, húsuk élelemként való felhasználását egyelőre nem korlátozza jogszabály.