Urbán nomád

Reneszánszát éli a mindennapi betevés, eltevés. Nekem ez nem megy. Míg mások befőznek, eltesznek, készülnek a télre, én leveszem a polcról, megköszönöm, elköszönök.

Hétvégén reggelire márpedig friss kifli illatra ébredünk - vagy nem...Forrás: Pexels

A Covid első hulláma alatt még engem is pánikszerűen ért, hogy "mi lesz velem élesztő nélkül", de gyorsan rájöttem, valószínűleg ugyanaz, mint eddig. Nem hiányzott. Ha mégis volt itthon, mert nagy lelkesen kitaláltam: hétvégén reggelire márpedig friss kifli illatra ébredünk, be kellett látnom, hogy pár hete már voltak ilyen ambícióim. Vettem anno friss élesztőt, most is ugyanott hever, a hűtő ajtajában, és nem csak a rányomtatott régmúlt dátum miatt landol a kukában, úgy, ahogy van, bontatlanul.

A barátaimat sem kímélték a különböző how to-videók. Az egyik nekiállt lekvárt főzni, saját kiskerti gyümölcsből, meg dunszttal, meg minden. A másikat a kovásztenyésztés és becézgetés nyűgözte le, én meg ott álltam, hogy akkor én a barackbefőttes lány leszek, vagy az üveges lecsós. Spoiler alert: egyik sem lettem.

A motivációm hiányának legfőbb záloga az, hogy megkapom családon belül. Csak két kérdésre kell válaszolnom: miből és mennyit? A két legszebb szó, mely üvegekkel és fémkupakkokkal foglalkozik. Birtoklásuk közepette pedig büszkén hirdethetem vendégeinknek, hogy ez bizony házi, és jobb, mint a bolti.

A házi pálinkánál sincs jobb. Vagy mégis?Forrás: Jan Danek jdm.foto/shutterstock.com

Olyan ez, mint a férfiak esete a pálinkával. Ott is a "házi", a legszebb és legjobb kifejezés, amely megilletheti. Ha házi, akkor csak jó lehet. Pedig ez az örök optimizmus sem garancia a sikerre. Ettem, és ittam már olyan portékákat, melyekre hiába tetoválták e nemes jelzőket, semmi sem segített rajtuk. Ahány ház, annyi kinek a papné.

Nem befőzni nem szégyen. Boltit venni sem ördögtől való.Attól még semmi sem lett finom, mert kényszerből, nem szívből, vagy fikarcnyi lelkesedésből készült. Szívesen támogatom a lelkes városi gazdákat a panel teraszáról, és a világmárkákat az állítólagos vidéki bio levegőről egyaránt. Csak nekem ne kelljen, az senkinek sem lenne jó!