Tél ide, tél oda, azért óvatosan a raktározással!

A tél felé közeledve a szervezetünk is automatikusan megpróbál raktározni. Légy résen, és igyekezz gátat szabni a hirtelen felszaladó plusz kilóknak!

  

Forrás: Pexels

Éppen a legutóbb írtam arról, hogy mennyire klassz megenni egy-egy utolsó fagyit a tél előtt, és hogy akár a hideg időszakban sem kell teljesen parkolópályára állítani a jeges desszertet. De azért óvatosan vele, meg a borús-szomorkás őszi esték nassolásával, mert ősszel és télen csak úgy, észrevétlenül felszaladhatnak a plusz kilók!

Forrás: Shutterstock

Persze léteznek olyanok, akik – a folyton fogyni vágyók kitartó „gyűlöletétől" övezve – bármit büntetlenül megehetnek, ám ha megnézzük a magyar statisztikákat a túlsúlyos emberek számáról, akkor bizony egyértelműen látszik: a többség nem ilyen.

A tél felé közeledve előfordulhat, hogy arra leszünk figyelmesek, hogy szorít a nadrág, már nem olyan kényelmes a megszokott szoknya, talán a pólóknál, ingeknél is érezzük, picit több lapul a textil alatt. Régebben egyfajta természetes beidegződésként raktározott a tervezett, hiszen évezredekkel, sőt akár még évszázadokkal ezelőtt is valóban túl kellett élni a telet, ma azonban már nincs ínség, a többségnek könnyedén elérhető a mindennapi betevő. De talán túlságosan is egyszerű kinyitni a hűtő- és szekrényajtót...

Ráadásul azzal sem vigasztalhatjuk magunkat, hogy egye fene azt a pici pluszt, a hideg ellen még jól is jöhet egy kevés zsírréteg. A világ legnagyobb tévedéseinek egyike, hogy a túlsúlyos vagy meghízott emberek nem fáznak, a szakemberek ugyanis azt mondják, hogy a kalóriákból felhalmozott fehér zsírszövet abszolút nem véd a hidegtől. Ellenben érdemes tudni, hogy a hűvösebb, akár mínuszos időszakban több kalóriát éget el a szervezet mozgás közben, így egy megfelelő öltözékben megtett séta vagy kis kocogás csodákra lehet képes.

Forrás: Pexels

A rossz időjárásra mutogatva a sportot sem kell kifelejteni a mindennapjainkból, mert bár izgalmasabb a természetben túrázni, futni, kerékpározni, nagyokat pancsolni a Balatonban, azért egy-egy változatos gyakorlatsorral, fitneszedzéssel, netán TRX-munkával simán tovatűnhetnek azok a fránya, nagy számban az egészséget is veszélyeztető plusz kilók.