Sweet Tooth: Az agancsos fiú

Sok fantasysorozatot láttam az utóbbi időben a Netflixen, de csak kettőt tudnék mondani, ami igazán tetszett. Az egyik a Robert Downey Jr. és felesége, Susan Downey vezető producereknek köszönhető DC képregényéből készült széria 1. évada, melynek főhőse egy félig ember, félig szarvas kisfiú, Gus, vagy, ahogy a filmben beszélnek róla, a hibrid kölyök.  

Jeff Lemire azonos című képregényét vette alapul a streaming szolgáltató, amikor úgy döntött, hogy az eredetileg a Hulura szánt sorozatot megvalósítja. Megdöbbentően jó eredménnyel! Az utóbbi időkben számos bestseller könyvből sikerült nekik elbaltázott young adult sorozatot készíteni, szóval a Sweet Tooth: Az agancsos fiú kész felüdülés a sorozatrajongóknak. 

Sweet Tooth: Az agancsos fiúForrás: Netflix

Bevallom, elsőre nem vonzott túlzottan: 13-as karikás, szóval se akció, se vér, se szerelem? Mit nézünk mi nyolc estén keresztül, valami Disney-féle tündérmesét? De csapatunk legfiatalabb tagján volt a sor a választásban, és ő ezt szerette volna. 

Fanyalgásom nem tartott sokáig, ugyanis, ha nem is klasszikus, hanem posztapokaliptikus tündérmese nagyon is behúzott, ahogy a többieket is, úgyhogy hamar tisztázódott - az első rész után -, hogy 8 helyett 4 este alatt nézzük meg az évadot. 

A kiindulási pont, hogy az emberek kizsákmányolják a természetet - ismerős? -, emiatt az élővilág ellenük fordul, és betegségeket küld az emberiségre. A népesség jó része meghal egy vírusban, miközben sorra születnek a félig ember, félig állat babák, azaz a hibridek. Senki nem tudja, hogyan, senki nem ismeri az okát, azaz a végefelé megismerjük, de addig sok víz lefolyik még a Colorado folyón. 

Gus (Christian Convery) az apjával él, távol az emberektől, akik közül sokan a vírus miatt a hibrideket okolják, s feltett szándékuk, hogy az összeset összegyűjtik, és ki tudja, mit tesznek velük. Ahogy az apokalipszis idején lenni szokott, amúgy is mindenki mindenkivel küzd, ölik egymást azok is, akik még nem kapták el a gyilkos kórt. Szóval jobb a békesség alapon Gus babakorától az apjával él kettesben, távol mindentől és mindenkitől. Aztán egy napon, a fiú 10. születésnapja után nem sokkal, az apa meghal, a gyerek egyedül marad. (Ez már első részben megtörténik.)

Egy darabig igyekszik apja tanításait betartva egyedül boldogulni, ám egyszercsak elege lesz, és kimerészkedik oda, ahova nem szabad. Majdnem elkapják, amikor összefut a "Big Mannel"- magyar szinkronnal "Óriással" -, Tommy Jepperddel (Nonso Anozie), aki megvédi, s eleinte annak akarata ellenére, rátapad a volt futballistára. Együtt folytatják útjukat, céljuk a gyerek anyjának felkutatása, akiről csak egy fotójuk van és egy fél címük, ami vagy jó, vagy nem. Közben találkoznak "Medvével" (Stefania LaVie Owen) és csapatával. A fiatalokból álló banda azzal tölti idejét, hogy edz, és kinyírja azokat, akik ölik a hibrideket, mert úgy érzik, ezek a gyerekek jelentik a megoldást. 

Egy másik vonalon Dr. Aditia Singh (Adeel Akhtar) orvos a H5G9 vírussal küzdő feleségét próbálja megmenteni, aki hosszú ideje fertőzött, amit titokban kell tartania a párnak, különben egészséges társaik kivégeznék őket. A doki kutatja az ellenszert, igyekszik asszonyát életben tartani. Odáig már eljutott egy másik orvos segítségével, hogy a nő nem fertőz, de mint később megtudja, ennek súlyos ára volt. 

A harmadik vonalon egy volt pszichoterapeuta, Aimee Eden (Dania Ramirez) marad egyedül, s keresi az életcélját a haldokló világban, míg egy napon meg is találja: titkos rejtekhelyet alakít ki az állatkert területén, és hibrid gyerekeket ment meg. 

Mindeközben a főgonosz, Abbot tábornok (Neil Sandilands), zsoldosaival kegyetlenül begyűjti az "állatgyermekeket", s hogy mi a célja velük? No, ezt majd megtudod, ha megnézed a sorozatot. 

Fontos szerepe van a történetmesélőnek is, aki eredeti nyelven James Brolin hangján szólal meg. 
Rengeteget lehetne még írni a sorozatról, úgyhogy itt abba is hagyom. Elég legyen annyi, hogy nálam a Sweet Tooth: Az agancsos fiú 10/10-es, és úgy tudom, hogy sorozatnéző triónk másik két tagja is hasonlóan vélekedik róla. 

A második évadot is beharangozták már, szóval nézd meg, s ha egyetértesz velem, ha nem, írd meg!