Állást ajánlottak? Ne fogadd el, ha...

Felajánlottak egy első blikkre szuper állást, el is fogadhatnád, de a szíved és az eszed vitába keveredtek? Döntenél, de nem tudod, milyen szempontok alapján? Íme 6 ok, hogy miért ne fogadd el a munkát!

Manapság, amikor mindenki arról panaszkodik, nem válaszolnak a pályázatára, hiába jelentkezett, nem írnak, nem veszik fel a telefont, borzalmasan nehéz jó munkát találni, nehéz visszautasítani egy elsőre jónak tűnő ajánlatot.

 Ám van, amikor muszáj. Például,

ha a fizetés a piaci szint alatt van, akkor nem érdemes csatasorba állni, pláne, ha nagy a távolság és/vagy a főnök sem éppen a legszimpatikusabb. 

Ha az új helyen előrelépési lehetőség nincs, új feladatkört, tanulási lehetőséget nem ad, akkor semmi okod, hogy munkahelyet válts, ezt a régi is tudja...

Érdemes megfigyelni, milyen a munkahelyi környezet, a hangulat, a munkatársak viselkedése. Lazább a stílus, inkább konzervatív? Vedd figyelembe a saját személyiségedet, hogy neked mi jön be inkább! Ha nagyon más emberekkel kellene együtt dolgoznod, mint amilyen te magad vagy, ha nem bírod a merevséget/lazaságot, akkor utasítsd vissza az állásajánlatot!

Nem mindig könnyű kijönni a főnökkel. Ezt ő vagy tudja, vagy nem, de tény, hogy számos kutatás kimutatta már, hogy a munkavállalók legalább 50 százaléka a főnöke személyisége miatt hagyja ott a munkahelyét. 

Egy korábbi cikkben már írtunk arról, hogy nem mindenki fog szeretni a munkahelyen, nem mindenkinek leszel szimpatikus, de ez természetes és nem baj. Ám, ha a menedzser személyisége oly távol áll tőled, mint Makó Jeruzsálemtől, akkor megint csak azt javaslom, hogy ne vállald el a munkát!

Szuper feladatkör, elbűvölő főnök és kollégák, nagy karrierlehetőség vár rád, de a lakóhelyed és a munkahelyed között túl nagy a távolság. Ingázhatsz, ha szeretnél, de mielőtt kezet ráztok, tedd fel magadnak a kérdést: fél év múlva is ilyen lelkes leszek? 

Érzed, hogy valami nem stimmel. A barátok, család azt mondják, ne legyél már ilyen babonás, de neked akkor is rossz előérzeted van? Bátran gondolkodj el, mi váltja ki ezeket a negatív megérzéseket, gyakrabban indokolt rájuk hallgatni, mint gondolnád!

Többet szeretnél tudni a témáról?
Felsőoktatási portálunkon, az Unilife-on rengeteg információt találsz a munka világáról is.