Csak éljük túl a júliust, hogy jöjjön a pihenés

Ha augusztus, akkor Spanyolországban nyaralás, az emberek akár három-négy hetet is pihennek. Pozitív hozadékként könnyebb autóval közlekedni a nagyvárosokban.

Furcsa ezt hallani. A július itt általában arról szól, hogy valahogy kihúzzuk augusztusig, hogy aztán mehessünk nyaralni – jegyezte meg egy ismerősöm nagy mosollyal, amikor arról meséltem, hogy egy egészen ígéretes állásinterjún vettem részt, és ha felvesznek, augusztusban kezdhetek is.

Erre rímel egy Spanyolországban dolgozó edző ismerősöm korábbi megjegyzése, hogy ugyan már, augusztusban nem lehet felkészülést kezdeni, ilyenkor szinte mindenki pihen.

Forrás: Unsplash

Nyilván erős túlzás azt állítani, hogy leáll az ország, de az fix,a spanyolok (katalánok, baszkok, stb.) rászánják az időt a pihenésre, hogy aztán szeptemberben újult erővel kezdjék az iskolát, a munkát. A multinacionális cégek, a nagyobb vállalatok, gyárak nem húzzák le a rolót, a munkavállalóik elosztják a szabadság időszakát, ám a kisebb üzleteknél, főleg a családi vállalkozásoknál tipikusnak mondható, hogy kiteszik a szeptemberben jövünk táblát. Átlagosan 3-4 hét pihenőt is kivesznek, szóval van idejük kiszállni a mókuskerékből.

Ha pedig valaki nem is menne nagyobb vakációra, azért ha teheti, legalább néhány napra elutazik vidékre.

Forrás: Unsplash

 

Ahogy spanyol ismerősöm fogalmazott, ilyenkor még a nagyvárosokban is lehet autóval közlekedni – ez a mindennapokban nem egyszerű mutatvány, hiszen Barcelonában például eleve arra törekszik a vezetés, hogy kiszorítsa a városból az autósokat. Ilyenkor, augusztusban azonban gyérebb a forgalom, üresebbek az utcák, és még parkolóhelyet is találni.

Egyébként sikerült az állásinterjú, ám adminisztratív vagy egyéb okok miatt csak szeptemberben kezdek, a tájékoztatáskor pedig kellemes nyaralást kívántak augusztusra...