Ha Barcelonában andalognál: a katalán város menő parkjai

Antoni Gaudí építészeti remekeit felvonultató park, lüktető zöld oázis a város szívében, eldugott szépség a központtól távolabb – Barcelona remek parkokkal várja az utazót.

Ha már nemrég a szívem minden szeretetével árasztottam el a schönbrunni kastélyparkot, azért megjegyzem, Barcelonában is vannak olyan zöldterületek, amelyeken napestig el lehet sétálni. Mutatok is néhányat.

Parc de la Ciutadella. Forrás: Fèlix González/FlickrForrás: --

Parc de la Ciutadella

A katalán városban rengeteg a széles utca, a hatalmas fák árnyékában mászkálhatunk, ám a központban összességében kevés nagyobb parkot találunk. A Parc de la Ciutadella a kivétel, hiszen egy szolid 30 hektáros terület helyezkedik a város szívében állatkerttel, sőt még a katalán parlamenttel is. A Cascada nevű szökőkútról okkal jut eszünkbe a római Trevi-kút, csak ez annál sokkal-sokkal nagyobb és jóval megközelíthetőbb, míg a tó, amelyen csónakázni is lehet, a budapesti Városligetre emlékeztethet.

Park GüellForrás: Pajor Pawel/Shutterstock

Park Güell

No, majd pont egy Antoni Gaudí-emléket hagyunk ki a sorból... még szép, hogy nem! Csalóka amúgy a Park Güell elnevezés, mármint olyan értelemben, hogy a parkról alapvetően a hatalmas zöldterületek jutnak az eszünkbe, ám erről elsősorban az építészeti remekek, a megragadóan színes, bájos kerámiaberakások ugranak be. A hely egyébként azért is népszerű, mert a sziklás-kietlen dombra épült helyről pazar kilátás nyílik a városra, és miközben viszonylag gyorsan elérhető, a város zajától távolabb fekszik.

Parc de Torreblanca

No, ez a park talán nem szerepel a turistáknak összeállított listán, pedig érdemes ellátogatni, pláne, mert nincs messze a centrumtól. Van itt minden, amiért az egyszeri kiránduló felkeres egy zöldterületet: gyönyörűen gondozott pázsitok, hatalmas-árnyas fák, kis tavacska vízeséssel, romantikus kert, rejtett ösvények, játszótér, kisebb labirintus, a vízen kedvesen úszkáló kacsacsalád... Kell ennél több?