Fűszerek, gyógynövények, gyomok: tégy csodát a kert kincseivel!

Sok növény igazi gyógyszerré válhat, ha tudod, melyik mire való. Íme, néhány természetes gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító és egyéb csodaszer a kertből.

A legtöbb fűszerből és gyógynövényből készíthető kenőcs, tea és egyéb főzetek, melyek a hatóanyagok koncentrált formáinak köszönhetően fokozott intenzitással küzdenek a kórokozók ellen. Az alapanyagok többsége azonban nyersen is felhasználható. Az alábbi néhány növény könnyen beszerezhető és egyszerűen alkalmazható, ha kevésbé súlyos panaszokat szeretnél kezelni.

Forrás: Shutterstock

Fokhagyma

Az egyik legjobb természetes antibiotikum. Csökkenti a gyulladást és kiirtja a baktériumokat a szervezetből. Külsőleg és belsőleg egyaránt felhasználható. Kísérletek bizonyították, hogy a rákos sejtek szaporodásáért felelős enzimek aktivitását jelentősen csökkenti a fokhagymakivonat alkalmazása.

Forrás: --

Csilipaprika

Azon túl, hogy a csili serkenti az emésztést, legnagyobb erénye, hogy fájdalomcsillapító hatásának köszönhetően még a komolyabb, krónikus panaszokkal is elbánik. Magas vitamintartalma erősíti az immunrendszert, ezért télen-nyáron érdemes fogyasztani.

Forrás: Halmos Mónika

Tyúkhúr

Ez a gyomnövény a legtöbb kertben megtalálható. Nagyon gyorsan terjed és szinte kiirthatatlan. A jó hír, hogy készíthetsz belőle salátát, gyógyteát is. Veseproblémákra, például vesekőre kiváló gyógyír lehet, mivel hatékonyan oldja fel a lerakódásokat. Kevés olyan növény létezik, ami a vérben lévő koleszterinszintet csökkenti, azonban a tyúkhúr ezzel is megbírkózik.

Forrás: ❤ Monika Schröder ❤ - Pixabay

Vérehulló fecskefű

Szintén gyomnövény és a tyúkhúrhoz hasonlóan megtalálható erdőkben, kertekben, de még a villanyoszlop tövében is. A virág szárában található narancssárga folyadék talán a legjobb elixír, ha szemölcs kezeléséről van szó. Közvetlenül a problémás felületre kell kenni és csodálatos módon, rendkívül gyorsan eltünteti a kellemetlen pöttyöket.

Forrás: Shutterstock

Szegfűszeg

Az erős illatú fűszert régen fogfájás csillapítására alkalmazták. Egyszerűen rágcsálni kellett az érintett terület közelében, így enyhítette a gyulladást.