Nagy felfedezők, nagy felfedezések

Gondoltad volna, hogy még a legnagyobb felfedező sem tudta, hogy mit fedezett fel? Tények és tévhitek a világ legmeghatározóbb figuráiról.

Arisztotelész

ArisztotelészForrás: Pixabay


Időszámításunk előtt 384-ben született a nyugati világ legnagyobb hatású görög filozófusa. Platón tanítványaként és Nagy Sándor nevelőjeként már életében komoly népszerűségre tett szert. Sok tudományágban jeleskedett, de legfontosabb, hogy ezek tanulságait lejegyezte. Ezek közül a legtöbb megsemmisült, de a fennmaradt írások értéke felbecsülhetetlen. Azon művei, amelyek fennmaradtak (Etika, Poétika, Matematika, Fizika, Metafizika) még a mai napig az adott tudományág alapjait képezik.

Galileo Galilei

Galileo GalileiForrás: Pixabay

Sokan úgy vélik, hogy Galilei találmánya a távcső, azonban nem ő készítette el az első távollátó eszközt, hanem vélhetően a holland Hans Lippershey 1608-ban.

Az viszont tény, hogy a csillagok tanulmányozására Galilei használta először és hogy pontosabb méréseket, kísérleteket tudjon végezni, továbbfejlesztette a masinát. Először egy nyolcszoros, majd egy hússzoros nagyítású modellt készített.
Nem csak saját céljaihoz használta fel a házi készítésű távcsöveket, szabadalmaztatta és a kereskedők előszeretettel rendeltek tőle.

Kolumbusz Kristóf

Kolumbusz KristófForrás: Pixabay

A nagy felfedező néven ismertté vált olasz hajós élete kifejezetten kalandos volt. Már legelső hajóútján kalóztámadás áldozatává vált, így sodródott Portugália partjaira, ahol 10 évig élt és hajós kereskedőként tevékenykedett.

Ebben az időszakban tervelte ki, hogy nyugatról szeretné megközelíteni Indiát. Az Atlanti-óceánon akart eljutni Kínába, onnan japánba és ekkor következett volna India.

Az 1492-es expedícióra három hajóval indultak és a véletlennek köszönhetően felfedezték Amerikát Kolumbusz Kristóf vezetésével. További három alkalommal tért vissza. Bár valóban ő fedezte fel az "új" kontinenst, haláláig úgy gondolta, hogy Ázsia és India földjén tartózkodik.