Több, mint egy üres sztori

2017 óta követhettük figyelemmel, hogy az autista fiú, Sam hogyan próbál meg fejlődni a különböző területeken, barátnőt találni magának vagy éppen elindulni az önállóbb élet felé. És most eljött a Több, mint normális (Atypical) negyedik és egyben utolsó évada.

A Netflix sorozatának korábbi évadaiban már megtudhattuk, hogy Sam (Keir Gilchrist) hatalmas rajongója a pingvineknek és az Antarktisznak, és igen komoly tudást halmozott fel ezekben a témákban.

A negyedik évad első részeiben új kihívások elé néz, hiszen komoly lépést tesz az önállóvá válás felé, ami komoly nehézségekkel párosul, de emellett kisebb kihívást jelent az is, hogy rájöjjön, egyáltalán miben is jó igazán, mi a célja. Egy nem mindennapi találkozás felnyitja a szemét, és olyan kalandra szánja el magát, aminek nem biztos, hogy elsőre mindenki örül a környezetében.

A Több, mint normális (Atypical) negyedik évada remekül mutatja be a hétköznapok nehézségeit több szempontból is, és talán ezért is lehet azonosulni a sorozattal. Samnek például meg kell küzdenie azokkal a negatív hangokkal, amik nem támogatják az elhatározását, de az is kifejezetten érdekes, hogy a főszereplő nem kap kiemelt „megkülönböztetést" a többi szereplőhöz viszonyítva, így azok nehézségei és örömteli pillanatai is hasonlóan hangsúlyosak.

Ott van például Sam testvére, Casey (Brigette Lundy-Paine), akinek igazi hullámvasút a negyedik évad. Kezdődik minden azzal, hogy először fél bevallani a nagy titkát az édesapjának, majd az iskola és a futás iránti álmai miatt ránehezedő nyomás és stressz is komoly megpróbáltatások elé állítja. Nagy próbatételek várnak rá, amin nem segít az sem, hogy a párkapcsolatában is adódnak megoldandó nehézségek.

A sorozat és az utolsó évad sokszínűségét mutatja, hogy betekintést kapunk olyan dolgokba, amikkel a való életben is meg kell küzdenie az embereknek. Ilyen például a gyász feldolgozása, az, hogy ha szükséges, akkor félre kell tenni a régi sérelmeket és beidegződéseket, továbbá remek képet kapunk arról, hogy milyen fontos a kommunikáció és a másik fél támogatása.