Földi közlekedési eszközök - 1. rész

A bevezető részben bemutattuk, hogy mennyi mód van arra, hogy eljussunk A-ból B-be, akár földön, akár vízen, akár levegőben. Itt az ideje, hogy sorra vegyük őket!

A 21. század felgyorsult világában az ember célja a következő: minél gyorsabban odaérni valahova, és minél hamarabb megoldani mindent. Ha előbbi könnyen meg is valósítható (adott esetekben), utóbbi már kevésbé, ha forgalmi dugóba keveredünk az autóval, vagy a tömegközlekedési eszközzel. De akkor mit tehetünk?

Ha vagány vagy és bevállalós: a gördeszka

Előnyei: növeli az állóképességet, az izmok és ízületek rugalmasságát (főként a bokában), a teljes testet átmozgatja, javítva a koordinációt és nem mellesleg edzésnek is kiváló, hiszen intenzitástól függően 150-1500 kalóriát is elégethetünk óránként.

A gördeszkázás nem utcai közlekedési eszköz, hanem sokkal inkább egy kultúra része és életstílus. Sőt vannak, akik ebből élnek: profi sportot űznek belőle.

De mégis milyen eszközt válasszunk, ha mégis a „lovak közé szeretnénk csapni" és deszkázásra adnánk a fejünket?

Mindenképp figyelj a tengelytávra, ami elsősorban a magasságodtól függ, és ez fogja meghatározni azt is, hogyan tudsz majd mozogni vele. Mivel a legtermészetesebb alapállás rajta, amikor a vállaid lábszélességben vannak, ezért a legfontosabb a lap szélessége.

Oké, oké? De milyen típusok vannak?

A legnépszerűbb mindenképp a Skateboard, hiszen kisebb, tartós és könnyen kezelhető. Ezt követi a Longboard, mely hosszúsága miatt, a szélesebb felfüggesztésekkel és nagyobb kerekekkel tökéletes élményt nyújt a városi „suhanáshoz".

A Pennyboard egy klasszikus, többnyire műanyag deszka, alacsony súllyal, és rendkívül könnyen szállítható. A Waweboard igazi gördeszka rajongóknak való, egymástól 360 fokban elforgatható kerekei miatt ráadásul, majdnem mindenhol könnyen használható.

Ha pedig kicsit lustábbak vagyunk: elektromos gördeszka, amit még hajtani sem kell. A motorok általában nagy hatótávolsággal rendelkeznek, és otthon is simán tölthetőek egy adapter segítségével. Elég menő nem?