Megnyílt a világ első ipari műhúsüzeme

Mostantól a húsról lemondani képtelen állatbarátok is tiszta lelkiismerettel haraphatnak egy-egy hamburgerbe vagy rántott szeletbe.

Forrás: Shutterstock

Az izraeli Rehovot városában a világon eddig még sosem látott gyártípus nyitotta meg kapuit. A hústermékekre megtévesztően hasonlító növényi alapanyagokból készült húspótlók mellett mostantól az állatbarát módon begyűjtött valódi sejtekből nevelt hús ipari mennyiségben való termelése is lehetséges lesz.

A Future Meat Technologies nevű cég saját fejlesztésű módszerének köszönhetően az átlagos üzemi mennyiséghez képest tízszer több hústerméket képes előállítani, mindezt gyakorlatilag elhanyagolható méretű ökológiai lábnyommal kísérve, ráadásul génmódosítás és káros gyógyszerek felhasználása nélkül.

Az új létesítmény működtetése a nagyüzemi hústelepekénél 80%-kal alacsonyabb káros gázkibocsátással, 99%-kal kisebb területfoglalással, valamint 96%-kal kevesebb édesvíz-felhasználással jár, tehát nemcsak állat-, hanem környezetbarát alternatíva is egyben.

Nyilván felmerült benned a kérdés, hogy milyen sebességgel fejlődnek a húsok a laboratóriumban, tehát mennyi készterméket képes legyártani az üzem egységnyi idő alatt. A válasz egészen elképesztő: naponta 500 kiló csirke-, sertés- és bárányhús – a marhán még dolgoznak – hagyja el majd a gyár raktárait, s ez nagyjából 5000 darab hamburgernek felel meg.

Ez azonban még nem minden: a Future Meat Technologies fejesei elárulták, hogy nem csak a tehetős rétegeknek szánják termékeiket, hiszen egy termesztett csirkemell körülbelül 1200 Ft-nyi összegért lesz elérhető, tehát esetenként még jobban is jár vele a vásárló, mint a valódi verzióval.