Gyöngyszem a Costa Braván: Tossa de Mar

A Girona tartománytól a francia határig húzódó, vad partnak nevezett Costa Brava egyik varázslatos városkája Tossa de Mar, ahol még filmet is forgattak.

Amilyen pompás olykor már tavasszal is az időjárás, nem kell a nyaralószezonig várni, hogy megteljen autókkal a Costa Bravára vezető út. Különösen hétvégente még légkondis autóban is izzasztó a lassú haladású szakaszokkal, dugókkal tarkított út, ám a jobbra sokszor előbukkanó tengerrel, a másik oldalon pedig a szemet gyönyörködtető dombokkal az araszolásért is kárpótol a látvány.

Forrás: Hemis via AFP/MATTES René / hemis.fr/Mattes Rene / Hemis.Fr

Sokan az első „megállónál", a Costa Brava kezdeténél, Blanesnél kiszállnak, míg a többség Lloret de Mart veszi célba, ám az említettek szépségét elismerve vétek nem továbbmenni az úgynevezett vad part harmadik üdülőhelyére, Tossa de Marra.

Forrás: Hemis via AFP/MATTES René / hemis.fr/Mattes Rene / Hemis.Fr

Olaszmániásként, Positanóban és Sorrentóban is megfordulva azt mondom, ez az egyik legszebb tengerparti szakasz, amelyet valaha láttam, megfizethetetlen az élmény, ahogyan a tengerparton a kedves várral a háttérben süttetjük a hasunkat.

Forrás: Only France via AFP/YANN GUICHAOUA/ ONLYWORLD.NET/Yann Guichaoua

 

A lábat egy kicsit igénybe veszi a durvább szemű homok, ám a gyorsan mélyülő, kristálytiszta vízben elönt minket a megnyugvás és a spanyolosan könnyed életérzés.  

Ugyanez járja át a zsigereinket, amikor a vár tetején található étterem teraszán valamelyik spanyol finomságot ízlelgetve futtatjuk végig a szemünket a végeláthatatlan tengeren – itt egyszerűen úgy érzi az ember, a langyos szellővel és a hullámokkal a fájdalmak és a rossz érzések is tovaszállnak.

Forrás: Hemis via AFP/MATTES René / hemis.fr/Mattes Rene / Hemis.Fr

A hangulatos óvárossal együtt Tossa helyszínéül szolgált a szinte a teljesen a kisvárosban forgatott Pandora és a bolygó hollandi című 1951-es filmnek, a főszereplő Ava Gardnernek szobrot is szenteltek a városban.

Ava Gardner bronzszobra Tossa de MaronForrás: 123RF

Eggyel több ok ellátogatni.