Gasztrokörséta a Titanicon: ilyen ételeket szolgáltak fel a legendás hajó utasainak

GASZTROHÉT | Az 1912. április 15-én elsüllyedt brit gőzös sorsát számtalan legenda és izgalmas történet övezi. Aki esetleg járt a Magyarországon többször is megrendezett Titanic kiállításon, maga is szemügyre vehette a hajóról felszínre hozott tárgyak kisebb gyűjteményét, és kicsit beleélhette magát az utasok mindennapjaiba.

A Titanic rövid életének egyik legérdekesebb szegmense kétségkívül a vendéglátás volt. Mint köztudott, a hajón három különböző osztályon szállásolták el az utasokat, s természetesen mindhárom részleg más-más árkategóriában étkezett. Az alábbi étlapok alapján te melyik osztályon utaztál volna szívesen?

Forrás: Wiikimedia Commons

Harmadosztály

Reggeli: zabkása tejjel, füstölt hering, héjában sült burgonya, sonka és tojás, kenyér, vaj, narancslekvár, teljes kiőrlésű kenyérropogós, kávé, tea

Főétkezés: rizsleves, kenyér, keksz, marhasült, barnamártás, főtt kukorica, főtt burgonya, szilvás sütemény, édes mártás és gyümölcs

Uzsonna: hideg felvágott, sajt, savanyú uborka, kenyér, vaj, fügekompót, rizs, tea

Vacsora: zabkása, keksz, sajt

Másodosztály

Reggeli: zabpehely, kukoricamálé, friss hal, füstölt hering, sült belsőségek és bacon, röszti, sült kolbász, burgonyapüré, sült sonka és tojás, bécsi és Graham zsemle, ír kenyér, hajdinás péksütemény, juharszirup, narancslekvár, tea, kávé, vízitorma

Forrás: Getty Images/The Print Collector/Print Collector

Főétkezés: tápiókaleves, sült tőkehal, fűszeres mártás, csirkecurry, rizs, báránysült, mentaszósz, pulykasült, áfonyaszósz, zöldborsó, fehérrépapüré, rizs, főtt és pirított burgonya, szilvás sütemény, borzselé, kókuszos szendvics, amerikai fagylalt, diákcsemege, friss gyümölcs, sajt, keksz, kávé

Forrás: AFP/Ho

Első osztály

Előételek, snackek: osztriga, csirkehúsleves, öntet, laposhal, garnélaszósz, kacsafilé, zöldborsó, homár, pástétom, gomba, marhasteak, torma, kakas, ökörnyelv, birkahús, ribizlilekvár, káposzta, tök, rizs, újburgonya, olaszos spagetti, saláta, karamellpuding, ananászkoktél, aprósütemény és édességek, francia fagylalt

Forrás: AFP/Handout

Főétkezés: zöldséges erőleves, skót zöldségleves, rombuszhalfilé, tojásrántotta spárgával, rántott csirke tejszínes mártással, sózott marha, zöldség, zsemlegombóc, birkasült, burgonyapüré, olajban és héjában sült töltött burgonya, vaníliasodó, almás-habos sütemény, péksütemények

A svédasztal kínálata: lazac majonézzel, szerencsendiós-vajas garnéla, norvég szardella, hering, natúr és füstölt szardínia, marhasült, fűszeres marhahús, borjús-sonkás pite, sonkaválogatás, párizsi, disznósajt, töltött csirkefelvágott, sózott ökörnyelv, saláta, cékla, paradicsom, sajtválogatás