A történelem nagy elméi: Semmelweis Ignác

Semmelweis Ignác 1818-ban született Budán. Kilenc testvére közt akadtak mesteremberek, kereskedők és még egy római katolikus pap is.

A gimnázium után először jogi kart végzett, de hamar megunta. Bécsben, majd Pesten végzett orvosi karon híres professzorok tanítványaként. Pályája során azonban komoly problémába ütközött: nem tudott mit kezdeni azzal a ténnyel, hogy orvosi segítség mellett több anya hal meg gyermekágyi lázban, mint anélkül.

Semmelweis Ignác 1860-ban, 42 évesenForrás: Wikipedia

 

1851-től szülészorvosként dolgozott, s rájött, hogy a fertőtlenítés javítja a szülészet és a sebészet hatékonyságát. E nézetét azonban elutasította a korabeli orvostudomány – Jedlikhez hasonlóan ő is megelőzte korát.

Ekkoriban a mikroorganizmusok létezéséről még nem tudtak. Nem meglepő hát, hogy Semmelweis akkor még őrültnek tűnő elmélete nem nyert elismerést. Felfedezését csak 1877-től kezdték fokozatosan elismerni.

Rájött, hogy ha klóros vízzel kezet mos boncolás után - ami egy körülbelül negyedórás procedúrát jelentett -, akkor a kezéről eltűnik a hullaszag. Arra, hogy ez segít a születendő gyermek és az anya életben tartására, csak szagtalanító módszerének használata közben jött rá.

Dr. Semmelweis Ignác Fülöp: Nyílt levél a szülészet összes tanáráhozForrás: Wikipedia

 

A következtetése egyszerű volt: A gyermekágyi lázat az orvosok hullaszagú keze okozza. Sajnos 1865-ös haláláig sem sikerült elismertetnie felfedezését.

 

Semmelweis Ignác emléktáblája az I. kerületbenForrás: Wikipedia