Nagy-Britannia törvénybe foglalja, hogy a gerinces állatoknak vannak érzelmeik

A legendásan állatbarát britek az eddigieknél is szigorúbb jogi keretek közé helyezték a gerinces állatok védelmét. Az új szabályok érvénybe léptetését II. Erzsébet királynő jelentette be 2021. május 11-i kormánynyilatkozatában.

Forrás: Ulrike Leone/Pixabay

A törvényben hangsúlyozzák, hogy a gerinces állatok tudatában vannak érzelmeiknek, képesek örömöt, vidámságot, szenvedést, illetve fájdalmat érezni. 

Az állatjóléti program részeként a kormány szeretné elérni a szőrme- és vadásztrófea-import tilalmát, valamint törvényellenesnek minősíti az eleven haszonállatok exportját, a főemlősök háziállatként való tartását, az elektromos idomító nyakörvek használatát, illetve a sertések szén-dioxiddal történő leölését. 

Forrás: Hier und jetzt endet leider meine Reise auf Pixabay aber/Pixabay

Mindezeken felül szigorúbb intézkedéseket eszközölnek majd az illegális agaras nyúlvadászat terén is, továbbá kiemelt figyelmet kap a házimacskák kötelező mikrochipeltetése, valamint a kutyák feketepiacának felszámolása.

George Eustice környezetvédelmi miniszter nyilatkozata alapján Nagy-Britannia az állatok jólétéért folytatott küzdelem élharcosa szeretne lenni, és a gerincesekről szóló törvényt e stratégia alappillérének tartják. Hangsúlyozta, hogy a reformok, melyeket EU-tagságuk idején még nem léptethettek érvénybe, fontos üzenetet küldenek a világnak, majd kiemelte, hogy Boris Johnson az első miniszterelnök, aki a kormánypolitika részévé tette az állatjóléti ügyeket.