Van kiút a társfüggőségből?

"Hagyd már el azt a barmot!" - hangzik a baráti jó tanács. Hónapokon, vagy éveken át újra meg újra. Vegyük sorra, milyen tényezői vannak a Stockholm-szindrómának egy párkapcsolatban!

A NÁRCISZTIKUS

Elragadó, kedves és pontosan azt mondja, amit hallani akarnak tőle. Ha van közönség. Otthon minden más. Önző és dühös. Semmi sem az ő hibája, sőt általában már előre bejelenti, hogy minek milyen következménye lesz: csak akkor bántalak, ha te okot adsz rá

Copyright: prazis/123RF

A TÁRSFÜGGŐ

Az áldozat igyekezni fog, hogy ne hibázzon. Hiába villog a vörös jelzés, kitart és inkább azoktól távolodik el, akik nem támogatják a kapcsolatát.

A nárcisztikus személy ellenőrizgetése, bizalmatlankodása csak egyre magasabbra teszi a mércét, aminek nem lehet megfelelni, a társfüggő mégis egyre jobban igyekszik. 

Photo by Ryan Franco on Unsplash

KODEPENDENCIA 

"A társfüggőség vagy kodependencia a másik embernek, a másik véleményének való kóros alárendeltség, mely lehetetlenné teszi az egyenlőségen alapuló emberi kapcsolatok létesítését."  

Az érzelmi függőség veszélyes lehet. Az alárendelt fél mindenáron megvédi szerelmét, hiszen úgy érzi, nélküle semmire sem megy, ez pedig csak erősíti partnere önbizalmát ezzel egyre kijjebb tolva a határokat.

ELNYOMÁS

"Mehetsz bárhová, de akkor én nem leszek boldog. A barátaid amúgy sem jó emberek, minek találkozol velük?"

A nárcisztikus ember lelki terrorral éri el, hogy a másik fél nélküle ne érezze jól magát. Nem ritka, hogy lehallgatja, követi őt. Ez romantikusnak tűnhet, de hosszútávon visszafordíthatatlan eredményekkel járhat. 

Fotó: Unsplash

ELTÁVOLODÁS

Amikor végre sikerül kitörni a kapcsolatból, az áldozat ráébred, hogy mégis képes önállóan létezni, viszont nem biztos, hogy kellőképpen meg tud erősödni mielőtt újra felbukkan az ex. 

VISSZA AZ EGÉSZ

Lehet, hogy a nárcisztikus azt mondja, megbánta tetteit, de ilyenkor csak manipulál. Újra hatalmába akarja keríteni prédáját, akit könnyű befolyásolni egy kis kedveskedéssel.

Az ilyen gesztust azonban sokszorosan meg kell majd hálálni. "Nem emlékszel, hogy milyen rendes voltam veled a névnapodon?"

 

Anthony Shkraba fotója a Pexels oldaláról

Valóban egyetlen megoldás marad. Elhagyni a nárcisztikus személyt, akármennyire is nehéz. Őt az ego vezeti, nem a szív. Egy céltábla kell neki. Ne te legyél az!