Föld napja 2021

Minden év április 22-én megünnepli a világ a Föld napját, idén már az 51. alkalommal, mégis kevesen tudják csak, mi ennek a jelentősége. "Valami környezetvédelemmel kapcsolatos dolog" – mondják sokan, ám hogy mi a valódi cél, azt nem tudják.

A Föld napját először 1970-ben tartották meg, hazánk húsz évvel később, 1990-ben csatlakozott az akkor már világszerte elterjedt akcióhoz.

 

A magyar Föld Napja Alapítvány (FNA) elsőszámú célkitűzése a biológiai sokféleség megőrzése, ennek érdekében pedig a túlfogyasztás és a túlterjeszkedés megállítása.

Persze az ember nem szívesen hall ilyenekről, sőt, gyakran klisésnek ítéli meg a „zöld hülyeséget". Általánosan elterjedt közhely, hogy az ember egyedül úgysem tehet semmit, néhány szívószál nem változtat semmin stb., azonban az FNA útmutatást ad, hogy az átlagember hogyan segíthet a biológiai sokféleség megőrzésében.

Túlfogyasztunk

Az egész 1970-ben kezdődött, amikor is december 29-én – 363 nap után – fogytak el az éves erőforrásaink. Ez azóta folyamatosan csökkenő tendenciát mutat. 2018-ban augusztus elsejére esett a túlfogyasztás napja, ami azt jelenti, hogy mindössze 212 nap alatt elfogyasztottuk a teljes évi erőforrásainkat, vagyis 2018. augusztus 1-jén elkezdtük a 2019-es év erőforrásait felélni.

Bár a Covid-19 miatt 2020-ban sikerült 3 hét előnyt nyernünk, sajnos ez nem lesz elég a folyamatok lelassításához.

Túlterjeszkedünk

Évről évre tömegesen és nyom nélkül tűnnek el fajok a Föld színéről. Az emberi terjeszkedés következtében végveszélybe kerülhetnek a beporzó rovarok. Ha ezeknek a rovaroknak egy része vagy egésze kihal, a rovarbeporzású növények is kihalnak, velük együtt pedig minden állat, amely ezeket fogyasztja.

A túlzott állattartás következtében túlzott takarmánytermesztést produkálunk. A takarmányültetvények helyét az őserdőktől vesszük el, melyeknek élővilága megsínyli a tevékenységünket.

Nem mindegy, mit hagyunk magunk utánForrás: Romolo Tavani/Romolo Tavani

Mit tehetünk?

A Föld Napja Alapítvány zöldítésre, fák ültetésére, haszonnövények termesztésére, komposztálásra és a kommunális hulladékgyűjtés visszaszorítására buzdít. Szorgalmazza a közösségi közlekedés használatát, a nejloncsomagolás és az eldobható műanyagok elhagyását, meg persze kevesebb készétel fogyasztását. Az étkezés kapcsán felhívja a figyelmet az állati eredetű alapanyagok kerülésére is.

Nem igaz, hogy az egyes ember nem tehet semmit, minden apróság, amit a bolygóért teszel, fontos.
Tegyünk környezetünkért! Tegyünk a bolygónkért!