A történelem leghíresebb lova: Bukephalosz élete és munkássága

Nagy Sándor makedón hódító harciménjét a legelszántabb és legerősebb férfiak sem tudták betörni. Későbbi gazdája viszont rájött, hogy ezt az „ökörfejű" vadcsődört betörni nem, csupán megszelídíteni lehet. Nagy Sándor és Bukephalosz életre szóló barátságot kötöttek.

A két barát a legenda szerint egy napon született. Philipposz király udvarába tizenkét éves korában került a mén, kinek vadsága messze földön ismert volt. A tizenkét éves Alexandrosz kérlelte apját, hogy szerencsét próbálhasson a lóval, s mivel Phillipposzt annyira nem érdekelte a ló, mint fiát, aki ráadásul felajánlotta, hogy kifizeti az árát, ha nem tudja betörni, engedett a kívánságának.

Az a hír járta, hogy ez a hihetetlen ökörarcú vadmén halálos fenyegetést jelent minden vitézre, aki a betörésével megpróbálkozik. Állítólag még a szelídítő húsából is lakmározott, miután legyőzte.

Forrás: Rigel

Az ifjú herceg nem ijedt meg. Amint nekilátott, gyorsan felismerte, hogy a vadállat őrületét árnyéka okozza, hisz amint azt meglátja, megijed és megvadul. Sándor herceg nyugodt hangon beszélt hozzá, és szép lassan szembe fordította a Nappal, hogy árnyékát ne láthassa. Az állat azonnal megszelídült, s e találkozás az új gazdájával egy örök barátság kezdete lett. Nagy Sándor Ökörfejűnek, azaz Bukephalosznak nevezte el.

Származása

Bukephalosz nem mástól, mint magától Pegazustól, az isteni eredetű szárnyas lótól származott. A delphoi jósda papnője is megerősítette csodálatos tulajdonságaiban a harcimént: Bukephalosz olyan erővel bíró lény, hogy csak az ülheti meg, aki később a világ urává válik. A jóslat be is teljesült, hisz Bukephalosz hátán Görögországtól Indiáig Nagy Sándoré lett a világ.

III. Alexandrosz (Nagy Sándor) és lova, BukephaloszForrás: Wikipedia

Barátság és gyász

Bukephalosz a legendák szerint csata közben nem csak szállította gazdáját, de harcolt is. Fogával harapott, lábaival rúgott, ellenségeiket maga is tizedelte.

Együtt voltak Perzsia meghódításánál, együtt győzték le Dareiosz királyt. Elfoglalták egész Hellaszt és Kis-Ázsiát, együtt vívták az isszoszi csatát Kr. e. 333-ban. Meghódították Palesztinát és Egyiptomot, majd Indiáig egész Perzsiát.

Az indiai hadjárat során a hű barát azonban halálos sebet kapott. Bukephalosz hadisérülésébe halt bele harmincéves korában, Kr. e. 326-ban. Nagy Sándor mély fájdalommal gyászolta barátját, emlékére várost alapított Bukephalia néven. Így ért véget minden idők legnagyobb lókarrierje.