Példaképünk: Szabó Magda - író, költő, feleség

Szabó Magda neve a legtöbb magyar olvasó fülének ismerősen cseng. Sokan azonban nem tudják, hogy a varázslatosan megalkotott művek mögött mennyi fájdalom, nehézség, tragédia lapult. Milyen lehetett az élet egy korban, ahol tiltott volt az őszinteség?

Élete

Szabó MagdaForrás: Fortepan/Hunyady József

Az írónő varázslattal alkotott és ugyanezzel a varázslattal élte meg a mindennapok világát is. Egy középosztálybeli családból származott, és már gyermekkorában is távolt élt a valóságtól, a maga által megalkotott álmokban élte túl a világháború nehézségeit, a szülei elvesztését. Az írásba menekült, színészettel próbálkozott, majd tanárnő lett és végül rátalált a szerelem, melyre mindannyian vágyunk.
Szobotka Tiborral olyan szövetség fonódott közöttük, mely egy életen át és azon túl is tartott. A férj halálát követő fájdalomról szól a naplószerűen megírt Megmaradt Szobotkának.

Szabó Magda és Szobotka TiborForrás: Wikimedia Commons/Vahl Ottó- Körkép antológia 1976 20.sorszám - MTI/Oláh Tibor

Út az önismeret feléSzabó Magda különös érzékletességgel volt képes az érzelmek működését papírra vetni. Az ember törékeny, érzékeny mindezek ellenére nagyon erős. A könyveit olvasva feltárhatjuk saját érzéseinket, felismerhetjük saját kapcsolataink rejtett vagy éppen elnyomott problémáit, de a művek kiutat is mutatnak a nehéz helyzetekből. Az írónő megtanítja: Az ember majdnem mindent kihever, ezt hidd el.Regények, amiket ajánlunk 

Budapest, 1977. február 3. Szerencsi Éva (középen) a Szabó Magda regényéből, Zsurzs Éva rendezésében készülő Abigél című film jelenetében. A női főszerepeket Szerencsi Éva és Piros Ildikó alakítja.Forrás: MTI/Friedmann Endre

Abigél neve biztosan ismerősen cseng számotokra, hiszen a legtöbb iskolában kötelező olvasmány. Szabó Magda hagyatéka azonban nem áll meg ennyinél. Ha szerelmi történetet olvasnál, Az őz kihagyhatatlan, ahogy a családi kapcsolatok tekintetében a Pilátus, Az ajtó, vagy éppen a Für Elise.

Szabó Magdát olvasnál? Az írónő összes művét a Jaffa Kiadó az elmúlt két évben újra kiadta. A művek között megtalálhatod a művésznő személyes naplóját, sőt interjúi összefoglalóját is.