Tippek klímaszorongás ellen

Minden nap szorongás fog el, ha a tanáraid vagy ismerőseid a klímaváltozásról beszélnek? Nem tudod hogyan is harcolhatsz ellene? Úgy érzed, kisemberként keveset tudsz tenni? Van kiút!

 

Inspirálj másokat

Nem, most nem a közösségi médián keresztül, hanem szemtől-szembe. Nem azt mondom, hogy járd végig az országot egy hátizsákkal és győzd meg az embereket, de például így elérheted a célod:

  • Kezdd otthon, a szüleiddel, nagyszüleiddel! Mondd el nekik, mi bánt, és ők ezen hogyan tudnak segíteni. Mesélj nekik például az utolsó szemétszedési akciótokról, amikor láttad társaid unottságát és így magad is megkérdőjelezted annak jelentőségét. Hidd el, segíteni szeretnének majd neked, így talán rá tudod őket venni egy családi mini környezetvédő programra.
  • Iktassátok be a „bünti perselyt", így ha valaki nem szelektál rendesen a családból és rajta kapod, bele kell dobnia egy bizonyos összeget a „malac" gyomrába. Amiből majd később elmehettek egy jó kis közös vacsira.
  • Esetleg bajban vagy a karácsonyi ajándékokkal? Ha nincs ötleted, most adok pár olcsó és hasznos alternatívát! Vásárolj szövet zsebkendőt vagy például vászonszatyrot, de akár egy természetes anyagból készült tárolóeszköz is jó ötlet lehet.
  • Van fiatalabb testvéred? Játssz vele szelektálós játékokat! Sőt, akár készíthetsz is neki egyet. Így itt egy újabb ajándék ötlet.
Fotó / Shutterstock

 

 Gyűjtsd szelektíven a szemetet!   

Ezernyi megoldás van rá, emiatt ne aggódj! Az üveg, a fém, a papír és legfőképp a műanyag elválasztása a legkisebb költségvetésű háztartásokban, akár egy koliszobában is lehetséges. Egy egyszerű dobozt is használhatsz a különböző hulladékok elkülönítéséhez, egy felirattal ellátva pedig majd azt is tudod, hova mit kell dobni. Ha pedig távol laksz a hulladékgyűjtő szigettől, legalább sétálhatsz is egyet közben a friss levegőn. Ami sohasem árt!

Fotó / 123RF

 

 Csinálj közösségi tevékenységet a környezetvédelemből!    

Mindenbe bele lehet ültetni a környezettudatosságot, csak egy kis kreativitás kell hozzá. Tippjeim a következők:

  • Régen buliztál egy jót? Szervezz egy jó kis házibulit! Szabály csak egy van: a végére az összes szemétnek, ami nem került szelektálásra, bele kell férnie egy befőttesüvegbe. Csalni nem ér, csak a klasszikus méretű játszik!
  • Egy szép őszi napon, a falevelek közt teríts le egy plédet és irány egy öko piknik! Pár száz forintért már kaphatsz többször használatos műanyag evőeszközöket, az elkészített ételt pedig csomagold már meglévő műanyag vagy üveg tárolóedénybe. A hideg miatt üdítőként a teát javaslom, ami természetesen termoszból a legjobb ilyenkor.
  • Környezettudatos társasjáték? Létezik ilyen? Természetesen igen, de most nem a nevelő jellegűre gondoltam. A legegyszerűbb megoldás, ha használtan szerzed be őket, így máris megmentheted egy halálra ítélt társas életét. Újonnan pedig olyanokat ajánlok megvásárolni, amelyeket kifejezetten környezetkímélő anyagokból gyártanak, ennek iskolapéldája a fából készült dzsenga.
  • Számos olyan étterem van, ami kifejezetten figyel a környezetvédelemre, így ha éppen enni készültök a barátaiddal, próbáljatok egy ilyen helyet választani.