Társas para - A szociális fóbia

Szoktad kellemetlenül érezni magad az emberek között? Sokszor elbizonytalanodsz, úgy érzed folyton mindenki téged figyel? Rosszul leszel, ha nyilvánosan elő kell adnod egy beszédet, vagy szerepet? Akkor lehet, hogy szociális fóbiában szenvedsz!

Forrás: 123rf.com

 

 A szociális fóbia tünetei  

Vannak emberek, akik irracionális félelmet éreznek, amikor társas helyzetekben kell helytállniuk. Elpirulnak, szapora lesz a szívverésük, esetleg remegnek, izzadnak, szédülnek, kiszárad a szájuk, gyomorpanaszaik lesznek, vagy éppen beszédnehézségekkel küzdenek. A tünetek nem a valós szituáció érzékeléstől mutatkoznak, hanem a beteg fantáziájában lévő torz képtől, amitől úgy érzi, ő az egyetlen, aki ilyen kellemetlen szituációkba keveredik.

Ezt a mindennapokat és a társas kapcsolatok kialakítását megnehezítő pszichiátriai kórképet speciális helyzetek is kiválthatják, úgy, mint a nyilvános szereplés, sőt, a közös mosdó használata, vagy a telefonálás, másokkal történő beszélgetés, vagy éppen a vizsgázás is.
Kiket érint a betegség?Nagyjából az emberek 10 százalékát érinti, leginkább a serdülőket. A betegségnek, mely általában hosszabb idő alatt alakul ki, és a legtöbb esetben pszichés zavar áll mögötte, leginkább két formáját különítik el egymástól. Az egyik az úgynevezett generalizált szociális fóbia, ami minden emberrel kapcsolatos helyzetet összefoglal. A gyakrabban előforduló szociális fóbia pedig csak szituációkra korlátozódik.

A fóbia kezelése

Két hatékony kezelési mód létezik a problémára:

- A gyógyszerekkel való gyógyítás során béta-blokkoló szerekkel kezelik a pácienseket, valamint antidepresszánsokat ajánlanak.

- A kognitív viselkedésterápiánál a félelem-kioltásán dolgoznak a szakemberek, hozzászoktatják a betegeket a szorongást keltő szituációkhoz.

Szeretnéd tudni, hogy szociális fóbiában szenvedsz-e? Az alábbi teszt iránymutatást adhat, az orvosi konzultációt azonban nem helyettesíti! Kérj segítséget, ha úgy érzed baj van!