Orrlégzés vagy szájlégzés? Ez itt a kérdés!

Vannak jó és rossz légzésminták, melyek közül utóbbiak kifejezetten károsak is lehetnek. Steinmetz-Bobcsek Emese segítségével most megtanulhatod, hogyan kell jól levegőt venni, ami már csak azért is fontos, mert a légzésnek gyógyító ereje (is) van.

Diéta, helyes táplálkozás, egészséges életmód, bioélelmiszerek, fitnesz és hasonlók világát éljük, minden napra jut valami új, az életünket meghosszabbító, életminőséget javító tipp. Ám a légzéssel csak nagyon ritkán foglalkozunk, holott az egészséges légzés betegségeket előz meg, meglévő problámákat javít, ráadásul nem kerül semmibe.

Hogyan kell jól lélegezni?  

A legfontosabb, hogy az orron át! A száj nem légzésre való, nem beszélve arról, hogy az elsődleges légzőizom, a rekeszizom szájon át való légzésnél fele akkora kapacitással működik, így a gerinc stabilizálását sem végzi elég hatékonyan.

Forrás: Thinkstock

De az sem mindegy, honnan indítod a levegővételt, hasból, vagy mellkasból, percenként hányszor veszel levegőt, valamint, hogy két lélegzetvétel között tartasz-e szünetet. 

Hallottál már a Buteyko-módszerről?
Akár igen, akár nem, figyeld meg a légzésedet, majd csekkold a Sport'sLife cikkét, amiből megtanulhatod, hogyan javíts a légézési szokásaidon, az egészséged érdekében!