"Már megint a karácsonnyal jönnek? De hát még csak október van!"

November 28-án vasárnap lesz advent első napja. Bár addig még több mint egy hónap hátravan, rengeteg bevásárlóközpont már most kihelyezte a karácsonyi díszleteket, sok hipermarket már műfenyőket reklámoz, de ha ez még nem lenne elég, pár napja az országút szélén láttam, ahogy cserepes fenyőket árultak.

Forrás: AFP/Jack Taylor

Október 31-én lesz halloween. Tele vannak hetek óta a boltok töklámpásokkal, halloweeni "csokit vagy csalunk" édességekkel, jelmezekkel és maszkokkal. November 1-jén és 2-án mindenszentek és halottak napja lesz, és nem meglepő módon már a mécsestartók és a virágkoszorúk is az áruházak polcain ékeskednek. Na de mi a helyzet a karácsonnyal?

Karácsony, ha jól számolom, legközelebb december 25-én lesz – legalábbis az előző évek tapasztalatai alapján ezt gondolom – a rákészülés időszaka pedig hivatalosan november 28-án kezdődik. Mégis egyre több helyen látni karácsonyi dekorációt, karácsonyi árut, sőt, a mikuláscsomagok is egyre több helyen megfigyelhetőek. Továbbmegyek: valahol már szeptemberben elkezdődött.

Miért?

Nyilván van kereslet. A szabad piac a kereslet és kínálat harmóniájaként működik: amire nincs kereslet, arra kínálat sem lesz, hisz kinek érné meg olyan portékát kínálni, amit senki sem keres? Tehát egyértelmű, hogy vannak, akik már szeptember második felétől szeretnének karácsony témában pénzt költeni.

Mégis sokakat idegesít. Engem különösebben nem zavar, csupán furcsállva nézem minden évben az októberi műfenyők széles kínálatát.

Van értelme?

Van, ha figyelembe vesszük, hogy mekkora pánik szokott lenni az áruházakban a karácsonyt megelőző néhány napban. Ha a karácsonyi akciók már jóval korábban elkezdődnek, akkor az embereknek több alkalmuk lesz ajándékot venni. Jobb, mintha karácsony előtt egy héttel rabolnának le mindent a polcokról.

Csokimikulás, adventi naptár, új PS5, tűzijáték, lencsefőzelék

December olyan, mint egy hosszú, végeláthatatlan ünnep. Hatodikán jön a Mikulás, huszonnegyedikén a Jézuska, aztán két nap karácsonyozás itt-ott, végül szilveszter, újév, és ha ünnepled, akkor még egy vízkereszt is becsúszik január 6-án. Ebből a szempontból még inkább érthetővé válik, miért is van kereslet már ennyire idejekorán a karácsonyi kellékekre és akciókra.

Mit tegyek, ha bosszant?

Sokan erre azt mondanák, hogy ne legyél Grincs, de igazából októberben még talán annyira nem nagy bűn Grincsnek lenni. A legjobb, amit tehetsz, hogy nem veszel tudomást az egészről. Fogd fel úgy, hogy tudsz magadnak venni egy csomó mindent sokkal olcsóbban, mint egyébként, és ne is gondolj arra, hogy ez az októberi karácsonymánia miatt van. Nem tehetsz ellene sokat: a cikk első képe is négy napja készült Bangkokban, szóval az egész világon ez megy most és mindig az év e szakaszában.

A plázák és a szupermarketek akkor is „Boldog Karácsonyt!" fognak neked inteni már októberben minden egyes évben, amíg csak élsz, ha nem akarod. A polcokról akkor is csokimikulások merednek majd rád szeptember végétől, ha a hideg kiráz tőle. A legjobb, amit tehetek érted, hogy most, október 25-én – több mint egy hónappal advent és két hónappal karácsony előtt – teljes szívemből, a lehető legnagyobb jóindulattal Boldog Karácsonyt Kívánok Neked!