Nem szimpla önbizalomhiány: mi az az imposztorszindróma, és miért alakul ki?

Mi a közös Michelle Obamában, Tom Hanksben és Emma Watsonban? Amellett, hogy mindhárman világhírűek, előfordult már velük, hogy megtapasztalták az imposztorszindróma tüneteit. De mi ez pontosan és mi okozza?

Forrás: Shutterstock

Ez a mentális probléma azt a tévképzetet ülteti el az érintett elméjében, hogy a sikerek, melyeket elért, tőle majdnem függetlenek, csak a szerencsének vagy a jó időzítésnek köszönheti azokat.

Az imposztorszindróma nemcsak szakmai területen, hanem az illető magánéletében is jelentkezhet: azt érzi, hogy felettesei, partnere, barátai hiába ismerik el, nem látják az ő valós, kevésbé értékes énjét, és egyszer majd kiderül, hogy ő igazából nem is olyan nagy durranás, mint amekkorának gondolják.

Természetesen előfordulhat, hogy más tényezők miatt tapasztalja az érintett, hogy a pozitív visszajelzések ellenére mégsem tartozik az adott közegbe, ám mindenképp érdemes megvizsgálni, hogy nem kóros pszichés folyamatok zajlanak-e a háttérben.

Ha kíváncsi vagy arra, hogy mi okozhatja az imposztorszindrómát, pontosan milyen tünetei vannak, és hogyan korrigálható, olvasd el az UniLife cikkét!